Zainspirowana Kariny brownie z batatów postanowiłam też zrobić brownie, tym razem z ciecierzycy, która jest skarbnicą białka. Przepis bardzo łatwy i szybki. Jak nie mamy czasu na gotowanie ciecierzycy możemy użyć już gotowej z puszki, albo ze słoika, co zdecydowanie skraca czas pracy. To ciasto to wyśmienita przekąska. Diegus nie przestawał go wyjadać:)
Brownie z ciecierzycy – Składniki ( na formę o dł. ok. 26 cm):
- 270 g ugotowanej wcześniej ciecierzycy
- 50 ml syropu daktylowego
- 110 g masła orzechowego bez cukru
- 20 ml oliwy z oliwek
- 180 g gorzkiej czekolady ( o zawartości kakao minimum 85%)
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 ml wody
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
- Gorzką czekoladę kroimy na małe kawałki.
- Wodę, ugotowaną ciecierzycę, masło orzechowe, syrop daktylowy, oliwę z oliwek, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia blendujemy na gładką masę. Do tego możemy użyć albo blendera ręcznego albo wysokoobrotowego blendera kielichowego.
- Do powstałej masy dodajemy gorzką czekoladę i mieszamy delikatnie łyżką silikonową.
- Gotową masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto pieczemy ok. 30 minut, aż brzegi się zarumienią i patyczek będzie suchy.
- Upieczone ciasto studzimy i przechowujemy w lodówce.
Smacznego!