Brownie z ciecierzycy

  • dnia Marzec 16, 2018
  • Polubień!
brownie z ciecierzycy
  • Marzec 16, 2018

Zainspirowana Kariny  brownie z batatów  postanowiłam też zrobić brownie, tym razem z ciecierzycy, która jest skarbnicą białka. Przepis bardzo łatwy i szybki. Jak nie mamy czasu na gotowanie ciecierzycy możemy użyć już gotowej z puszki,  albo ze słoika, co zdecydowanie skraca czas pracy. To ciasto to wyśmienita przekąska. Diegus nie przestawał go wyjadać:)

 

Brownie z ciecierzycy – Składniki ( na formę o dł. ok. 26 cm):brownie z ciecierzycy

  • 270 g ugotowanej wcześniej ciecierzycy
  • 50 ml syropu daktylowego
  • 110 g masła orzechowego bez cukru
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • 180 g gorzkiej czekolady ( o zawartości kakao minimum 85%)
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml wody

 

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  2. Gorzką czekoladę kroimy na małe kawałki.
  3. Wodę, ugotowaną ciecierzycę, masło orzechowe, syrop daktylowy, oliwę z oliwek, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia blendujemy na gładką masę. Do tego możemy użyć albo blendera ręcznego albo wysokoobrotowego blendera kielichowego.
  4. Do powstałej masy dodajemy gorzką czekoladę i mieszamy delikatnie łyżką silikonową.
  5. Gotową masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Ciasto pieczemy ok. 30 minut, aż brzegi się zarumienią i patyczek będzie suchy.
  7. Upieczone ciasto studzimy i przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

 

brownie z ciecierzycy

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *