Dawno tak mnie nie zainteresował przepis. Znalazłam go na blogu Ciast.Co. Po lekkim zmodyfikowaniu wyszedł niesamowity podwieczorek, deser a nawet kolacja. Co tylko chcecie😊 Do ciasta nie trzeba dużo składników, a dziᶒki kaszy jaglanej jest bardzo sycące i pachnie cudownie jabłkami. Kto uwielbia jabłka jak Dieguṡ polecam!

Fot. 1
Ciasto jaglano-jabłkowe- Składniki (tortownica o ṡrednicy 17cm):
- 750 g jabłek obranych ze skórki, przekrojonych, bez gniazd nasiennych
- 150 g surowej kaszy jaglanej
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżka cynamonu
- 3 łyżki syropu daktylowego (zależne od tego czy jabłka są słodkie czy nie, można tu samemu zdecydowaċ)
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C.
- W międzyczasie przepłukujemy kaszjᶒ jaglaną. Pamiętajmy, aby nie miała gorzkiego posmaku należy ją najpierw wypłukać w zimnej wodzie, po czym przelać gorącą.
- Wczeṡniej przygotowane jabłka blendujemy.
- Do musu jabłkowego dodajemy surową (nieugotowaną), wypłukaną kaszą jaglaną, pozostałe składniki i blendujemy ponownie tylko przez moment, do wymieszania siᶒ składników (fot.1).
- Masᶒ wlewamy do okrągłej formy o ṡrednicy ok. 17 cm, obłożonej papierem do pieczenia (można ją dodatkowo natłuścić masłem i oprószyć bułką tartą).
- Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 90 min (fot.2).
Smacznego!

Fot. 2
- Zródło inspiracji: http://ciastco.blogspot.de/