Ciasto jaglano-jabłkowe

  • dnia 26 kwietnia, 2018
  • Polubień!
Ciasto jaglano-jablkowe 1
  • 26 kwietnia, 2018

Dawno tak mnie nie zainteresował przepis. Znalazłam go na blogu Ciast.Co. Po lekkim zmodyfikowaniu wyszedł niesamowity podwieczorek, deser a nawet kolacja. Co tylko chcecie😊 Do ciasta nie trzeba dużo składników, a dziᶒki kaszy jaglanej jest bardzo sycące i pachnie cudownie jabłkami. Kto uwielbia jabłka jak Dieguṡ polecam!

 

Ciasto jaglano-jablkowe 2

Fot. 1

Ciasto jaglano-jabłkowe- Składniki (tortownica o ṡrednicy 17cm):

  • 750 g jabłek obranych ze skórki, przekrojonych, bez gniazd nasiennych
  • 150 g surowej kaszy jaglanej
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżka cynamonu
  • 3 łyżki syropu daktylowego (zależne od tego czy jabłka są słodkie czy nie, można tu samemu zdecydowaċ)

 

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 °C.
  2. W międzyczasie  przepłukujemy kaszjᶒ jaglaną.  Pamiętajmy, aby nie miała gorzkiego posmaku należy ją najpierw wypłukać w zimnej wodzie, po czym przelać gorącą.
  3. Wczeṡniej przygotowane jabłka blendujemy.
  4. Do musu jabłkowego dodajemy surową (nieugotowaną), wypłukaną kaszą jaglaną, pozostałe składniki  i blendujemy ponownie tylko przez moment, do wymieszania siᶒ składników (fot.1).
  5. Masᶒ wlewamy do okrągłej formy o ṡrednicy ok. 17 cm, obłożonej papierem do pieczenia (można ją dodatkowo natłuścić masłem i oprószyć bułką tartą).
  6. Ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 90 min (fot.2).

Smacznego!

 

Ciasto jaglane

Fot. 2

 

  • Zródło inspiracji: http://ciastco.blogspot.de/

 

Article Tags:
·
Kategorie:
Ciasta

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *