Ciasto marchewkowe z orzeszkami piniowymi

  • dnia 10 lutego, 2018
  • Polubień!
Ciasto marchewkowo-piniowe
  • 10 lutego, 2018

Zbliżał się niezapowiedziany wcześniej najazd rodziny, lodówka świeciła pustkami….tylko te marchewki i jajka. Co tu zrobić? Co tu zrobić, na szybcika? Do kawki, dla biegających dzieciaków fajno jak jest coś w domu słodkiego i zdrowego. Właściwie to nawet mus! Przecież prowadzę bloga……A szufladki, w której Grzesiek trzyma awaryjne ptasie mleczka nie otwieram. Postanowiłam zrobić ciasto marchewkowe. Migdały, daktyle, cukier daktylowy mam właściwie zawsze na stanie. Orzeszki pinii miałam użyć kiedyś do sałatki, ale postanowiłam je wykorzystać do ciasta. Sałatka poczeka:) Grześka wysłałam po mascarpone (w razie gdyby ciasto wyszło zbyt nudne).  I tak na szybko powstało jedno z lepszych ciast marchewkowych. Mascarpone jest zbędne, ale podałam w składnikach, bo mój syn jako jedyny jadł z tym serkiem. Ciasto jest wilgotne i wyraziste, a dzięki orzeszkom pinii niepowtarzalne!

 

Ciasto marchewkowe z orzeszkami piniowymi – Składniki ( na formę o dł. ok. 26 cm):Ciasto marchewkowo-piniowe

  • 50 g orzeszków pinii +15 g do ozdobienia ciasta
  • 250 g zmielonej marchwi (ok. 3 marchewki)
  • 100 g daktyli suszonych bez pestek(wcześniej namoczonych w ciepłej wodzie i zmielonych)
  • 130 ml oliwy z oliwek
  • 140 g cukru daktylowego
  • 280 g zmielonych migdałów
  • 4 jajka
  • sok i starta skórka z ½ cytryny
  • 1 laska wanilii
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • opcjonalnie krem: zmieszane ze sobą 250 g serka mascarpone z 4 łyżkami miodu

 

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nastawiamy na 180°C.
  2. Orzeszki piniowe lekko zarumieniamy na patelni (oprócz tych, do przyozdobienia ciasta).
  3. Migdały mielimy w blenderze. Podobnie robimy z marchewką i miękkimi daktylami.
  4. Oliwę z oliwek mieszamy dobrze z cukrem daktylowym.
  5. Jajka ubijamy z laską wanilii, po ubiciu dodajemy po kolei: zmielone migdały, orzeszki piniowe, gałkę  muszkatołową, zmielone marchewki, sok i skórkę z cytryny, dobrze mieszamy. Na końcu dodajemy wcześniej wymieszaną  oliwę z cukrem i łyżką silikonową delikatnie mieszamy z ciastem.
  6. Gotową masę wlewamy do formy obłożonej papierem do pieczenia (można ją dodatkowo natłuścić masłem) i ozdabiamy pozostałymi orzeszkami piniowymi.
  7. Pieczemy ok 35-40 minut, do złotego koloru i suchego patyczka:)
  8. Wyciągamy z piekarnika i czekamy ok 10 min. nim wyciągniemy ciasto z formy.

Smacznego!

Ciasto marchewkowo-piniowe

Kategorie:
Ciasta

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *