Myślę, że czasami warto zaszaleć i kupić pistacje (niestety drogie) i zrobić to królewskie ciasto. Dlaczego? Od dawna wiadomo, że są one orzechami szczęścia, zawierają mnóstwo witamin, ale co bardzo ważne wspomagają pracę oczu! Ciasto, którego bazę stanowią pistacje, migdały i jogurt wywołało w całej rodzinie zachwyt. To ciasto jest jakby z innej planety! Trudno opisać w słowach ten lekko słony- słodki-muszkatołowy smak. Po prostu trzeba je zrobić! A więc do dzieła!

1.
Ciasto pistacjowe – Składniki (forma o średnicy 17 cm):
- 150 g drobno zmielonych +50 g grubo posiekanych pistacji (niesolonych!)
- 200 g mielonych migdałów
- 180 g cukru daktylowego
- 120 g miękkiego masła
- 1 niepełna łyżeczka soli
- 2 lekko ubite jajka
- 250 g jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia.
- Do miski wrzucamy 150 g pistacji (wcześniej zmielonych), migdały, cukier daktylowy, masło oraz sól i mieszamy, aż składniki utworzą masę dość gęsta i zwartą.
2.
- Z połowy ciasta układamy warstwę na dnie tortownicy.
- Do drugiej połowy dodajemy jajka, jogurt, gałkę muszkatołową i proszek do pieczenia, po czym mieszamy wszystko bardzo dokładnie. Wlewamy do tortownicy i posypujemy 50 g (grubo posiekanych) pistacji.
- Pieczemy ok 50-60 minut na złoty kolor. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia .
Smacznego!

3.
* Źródło inspiracji : “ Wyprawy po przyprawy” Stevie Parle, Emma Grazette