Pistacjowe szaleństwo – Ciasto pistacjowe

  • dnia 12 lutego, 2018
  • Polubień!
Pistacjowe szalenstwo4jpg (1)
  • 12 lutego, 2018

Myślę, że czasami warto zaszaleć i kupić pistacje (niestety drogie) i zrobić to królewskie ciasto. Dlaczego? Od dawna wiadomo, że są one orzechami szczęścia, zawierają mnóstwo witamin, ale co bardzo ważne wspomagają pracę oczu! Ciasto, którego bazę stanowią pistacje, migdały i jogurt wywołało w całej rodzinie zachwyt. To ciasto jest jakby z innej planety! Trudno opisać w słowach ten lekko słony- słodki-muszkatołowy smak. Po prostu trzeba je zrobić! A więc do dzieła!

Pistacjowe szalenstwo1

1.

Ciasto pistacjowe – Składniki (forma o średnicy 17 cm):

  • 150 g drobno zmielonych +50 g grubo posiekanych pistacji (niesolonych!)
  • 200 g mielonych migdałów
  • 180 g cukru daktylowego
  • 120 g miękkiego masła
  • 1 niepełna łyżeczka soli
  • 2 lekko ubite jajka
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia.
  2. Do miski wrzucamy 150 g pistacji (wcześniej zmielonych), migdały, cukier daktylowy, masło oraz sól i mieszamy, aż składniki utworzą masę dość gęsta i zwartą.
    Pistacjowe szalenstwo3

    2.

  3. Z połowy ciasta układamy warstwę na dnie tortownicy.
  4. Do drugiej połowy dodajemy jajka, jogurt, gałkę muszkatołową i proszek do pieczenia, po czym mieszamy wszystko bardzo dokładnie. Wlewamy do tortownicy i posypujemy 50 g (grubo posiekanych) pistacji.
  5. Pieczemy ok 50-60 minut na złoty kolor. Po upieczeniu odstawiamy do ostygnięcia .

Smacznego!



 

 

Pistacjowe szalenstwo6

3.

* Źródło inspiracji : “ Wyprawy po przyprawy” Stevie Parle, Emma Grazette

 

 

Kategorie:
Ciasta

Comments

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *