Ciężko jest przejść przez weekend bez domowego ciasta. Problem tylko to czas, którego wciąż brakuje. Tym razem postanowiłam się nie przemęczać w kuchni i wypróbować przepis z wykorzystaniem mojej ulubionej mąki kokosowej. Ciasto jest bardzo ciekawe w smaku, dodatek zmielonych pestek dyni dodaje charakteru. Dla mnie najlepiej smakuje jeszcze ciepłe! A więc dla tych zabieganych (tych prawdziwych biegaczy też) i nie tylko – do dzieła! To mega proste, szybkie, smaczne, a przede wszystkim zdrowe ciasto, które można jeść bez wyrzutów sumienia:)
Ekspresowy kruszon ze śliwkami – Składniki (na okrągłą formę o średnicy 22 cm) :
- 40 g zmielonych na mąkę pestek dyni
- 100 g mąki kokosowej
- 60 g mąki orkiszowej
- 100 g cukru daktylowego
- 30 g masła
- 60 ml śmietany 18% tłuszczu
- jajko
- szczypta soli
- szczypta cynamonu (opcjonalnie)
- 300-350 g śliwek (waga bez pestek)
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki ciasta (poza śliwkami) mieszamy łyżką do powstania jednolitej, dość gęstej masy.
- Blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia.
- Ok 2/3 ciasta używamy do wyłożenia blachy. Ciasto ugniatamy obok siebie, tak aby pokryć całą powierzchnię blachy.
- Na ciasto rozkładamy umyte połówki śliwek.
- Wierzch posypujemy okruszkami z pozostałej 1/3 części ciasta.
- Pieczemy w 180 stopniach przez ok 30 minut, do zrumienienia się kruszonki.
Smacznego!
*Inspiracja: blog kulinarny https://guiltfreelightco.blogspot.com/