Ekspresowy kruszon ze śliwkami

  • dnia 9 września, 2018
  • Polubień!
kruszon ze śliwkami
  • 9 września, 2018

Ciężko jest przejść przez weekend bez domowego ciasta. Problem tylko to czas, którego wciąż brakuje. Tym razem postanowiłam się nie przemęczać w kuchni i wypróbować przepis z wykorzystaniem mojej ulubionej mąki kokosowej. Ciasto jest bardzo ciekawe w smaku, dodatek zmielonych pestek dyni dodaje charakteru. Dla mnie najlepiej smakuje jeszcze ciepłe!  A więc dla tych zabieganych (tych prawdziwych biegaczy też) i nie tylko – do dzieła! To mega proste, szybkie, smaczne, a przede wszystkim zdrowe ciasto, które można jeść bez wyrzutów sumienia:)

 

kruszon ze śliwkami

 

Ekspresowy kruszon ze śliwkami – Składniki (na okrągłą formę o średnicy 22 cm) :

  • 40 g zmielonych na mąkę pestek dyni
  • 100 g mąki kokosowej
  • 60 g mąki orkiszowej
  • 100 g cukru daktylowego
  • 30 g masła
  • 60 ml śmietany 18% tłuszczu
  • jajko
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)
  • 300-350 g śliwek (waga bez pestek)

 

 kruszon ze śliwkami

 

 

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki ciasta (poza śliwkami) mieszamy łyżką do powstania jednolitej, dość gęstej masy.
  2. Blachę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Ok 2/3 ciasta używamy do wyłożenia blachy. Ciasto ugniatamy obok siebie, tak aby pokryć całą powierzchnię blachy.
  4. Na ciasto rozkładamy umyte połówki śliwek.
  5. Wierzch posypujemy okruszkami z pozostałej 1/3 części ciasta.
  6. Pieczemy w 180 stopniach przez ok 30 minut,  do zrumienienia się kruszonki.

Smacznego!

*Inspiracja: blog kulinarny https://guiltfreelightco.blogspot.com/

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *