Moim pierwszym ciastem, które piekłam często jeszcze jako dziecko było ciasto jabłkowe. Było ono bardzo łatwe w przygotowaniu i na ogół wszystkie składniki były w domu, więc gdy przyszła nam ochota na coś słodkiego a zdarzało się to często, piekłam wówczas właśnie to ciasto.
Moja dorosła wersja, jest oczywiście zdrowsza, słodzona daktylami, zawiera też moją ulubioną dynię.
- Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy na cienkie plastry
- Mąkę, cukier daktylowy, jajka, proszek do pieczenia, puree z dyni i cynamon wkładamy do miski i miksujemy do połączenia się składników.
- Ciasto wykładamy na blachę(ja użyłam keksówkę 27×13 cm)
- Na wierzch kładziemy pokrojone jabłka, wkładamy je pionowo i “wpychamy do ciasta”.
- Ciasto pieczemy w 180 stopniach ok. 35 minut.
Jabłkowe ciasto z dynią – Składniki:
- 90 g mąki orkiszowej typ 630
- 110 g cukru daktylowego
- 3 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jabłka
- 150 g puree z dyni
- ½ łyżeczki cynamonu