Jabłkowe ciasto z dynią

  • dnia 22 października, 2017
  • Polubień!
ciasto jablkowe
  • 22 października, 2017

Moim pierwszym ciastem, które piekłam często jeszcze jako dziecko było ciasto jabłkowe. Było ono bardzo łatwe w przygotowaniu i na ogół wszystkie składniki były w domu, więc gdy przyszła nam ochota na coś słodkiego a zdarzało się to często, piekłam wówczas właśnie to ciasto.

Moja dorosła wersja, jest oczywiście zdrowsza, słodzona daktylami, zawiera też moją ulubioną dynię.

ciasto jablkowe

 

  1. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy na cienkie plastry
  2. Mąkę, cukier daktylowy, jajka, proszek do pieczenia, puree z dyni i cynamon wkładamy do miski i miksujemy do połączenia się składników.
  3. Ciasto wykładamy na blachę(ja użyłam keksówkę 27×13 cm)
  4. Na wierzch kładziemy pokrojone jabłka, wkładamy je pionowo i “wpychamy do ciasta”.
  5. Ciasto pieczemy w 180 stopniach ok. 35 minut.

Jabłkowe ciasto z dynią – Składniki:

  • 90 g mąki orkiszowej typ 630
  • 110 g cukru daktylowego
  • 3 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jabłka
  • 150 g puree z dyni
  • ½  łyżeczki cynamonu

ciasto jablkowe

 

Article Tags:
· ·
Kategorie:
Ciasta

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *