Ciasteczka z wiśniami

  • dnia Sierpień 29, 2018
  • Polubień!
Ciasteczka z wiśniami

Upały zelżały, więc czas aby coś upiec! Zawsze staram się piec z wykorzystaniem sezonowych owoców. Tym razem wybór padł na wiśnie, bogate źródło witamin i składników mineralnych. Nie wiem czy wiecie, ale ten cenny owoc polecany jest często właśnie dla dzieci.

Kruche ciasteczka z wiśniami z własną konfiturą rozpływają się w ustach. Wymarzone na popołudniowy deser, czy jako snack na plac zabaw. Oliver podsumowuje je jednym słowem “Mamo, Pycha!”

  1. Mąkę, cukier daktylowy, miękkie masło i żółtko zagniatamy by powstało jednolite ciasto. Wkładamy do zamrażarki na ok 30 minut
  2. Wiśnie wsypujemy na małą patelnię, dodajemy cukier daktylowy i sok z cytryny. Całość smażymy ok 30-40 minut na małym ogniu, do powstania konsystencji konfitur. Oczywiście co jakiś czas mieszamy. Następnie odstawiamy do ostudzenia.
  3. Do upieczenia ciasteczek użyjemy formy na muffiny. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, wkładamy każdą osobno do formy muffinowej, spłaszczamy tak by ciasto przykryło dno i trochę boki.
  4. Nakładamy porcję konfitur i przykrywamy resztkami spłaszczonego ciasta
  5. Ciastka pieczemy 14 minut w piekarniku rozgrzanym do 185 stopni. Ciastka przechowujemy w puszce

 

Ciasteczka z wiśniamiCiasteczka z wiśniami – Składniki (12 ciasteczek):

  • 150 g mąki mąki orkiszowej typ 630
  • 3 łyżki cukru daktylowego (40 g)
  • 80 g masła
  • 1 żółtko

Konfitura:

  • 240 g wiśni (bez pestek)
  • 5 łyżek cukru daktylowego
  • 2 łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny
Article Tags:
Kategorie:
Ciastka

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *