Ciastka migdałowo-daktylowe

  • dnia Grudzień 3, 2017
  • Polubień!
Ciastka daktylowe

Oliver uwielbia ciastka, chodzi z nimi po całym domu zostawiając za sobą ślady w postaci okruchów.. mały ciasteczkowy potwór 🙂 Dziś chciałam Wam przedstawić jeden z moich ulubionych przepisów, delikatne biszkoptowe ciastka o smaku migdałowym. Nie tylko pyszne, ale też bardzo szybkie do zrobienia. Idealne na wycieczkę czy spacer. Gdy malucha dopadnie mały głód, migdały i daktyle szybko wypełnią mały żołądek!

Ciastka daktylowe Ciastka daktylowe

  1. Migdały(130 g) pieczemy na papierze do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 17 minut.
  2. Wrzucamy migdały do mocnego blendera i blendujemy dobre 5-10 minut. Chcemy uzyskać konsystencję masła migdałowego.
  3. Daktyle blendujemy na papkę.
  4. Do zblendowanych daktyli dodajemy zblendowane migdały(masło migdałowe), mielone migdały, jajko, sodę i proszek do pieczenia.
  5. Całość blendujemy ok 5 minut do połączenia się składników, i wkładamy do lodówki na około 20 minut.
  6. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy na papierze do pieczenia i spłaszczamy je ręką.
  7. Ciastka pieczemy 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Ciastka przechowujemy w puszce.

Ciastka migdałowo-daktylowe – Składniki (10-12 ciasteczek):

  • 130 g migdałów
  • 30 g mielonych migdałów
  • 160 g suszonych, miękkich daktyli bez pestek
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Article Tags:
·
Kategorie:
Ciastka

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *