Ciastka z orzeszków ziemnych z daktylami

  • dnia Grudzień 10, 2017
  • Polubień!
Ciastka z orzeszków ziemnych

Ciastka orzechowe są zrobione z miłości i orzeszków ziemnych! Wkładasz do pieca mieszankę różnych składników, przyprawiasz odrobiną miłości, by wszystko ożyło w piecu i zamieniło się w nowe smaki.. Cały dom pachnie słodkim karmelem i orzechami..perfekcyjna kombinacja na długie wieczory- my, Oliver i orzechowe ciasteczka 🙂

Ciastka z orzeszków ziemnych

  1. Orzechy wrzucamy do misy mocnego blendera i blendujemy ok 5 minut, do uzyskania masła orzechowego.
  2. Daktyle blendujemy na papkę.
  3. Do zblendowanych daktyli dodajemy masło orzechowe, mielone migdały, jajko, sodę i proszek do pieczenia.
  4. Całość blendujemy ok 5 minut do połączenia się składników, i wkładamy do lodówki na około 20 minut.
  5. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, kładziemy na papierze do pieczenia i spłaszczamy je ręką.
  6. Ciastka pieczemy 12 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Ciastka przechowujemy w puszce.

Ciastka z orzeszków ziemnych – Składniki (15 ciasteczek):

  • 200 g prażonych orzechów ziemnych niesolonych lub 200 g masła orzechowego niesolonego
  • 180 g suszonych, miękkich daktyli bez pestek
  • 30 g startych migdałów
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Ciastka z orzeszków ziemnych

Kategorie:
Ciastka

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *