Ciastka owsiane z jabłkami

  • dnia Styczeń 22, 2018
  • Polubień!
  • Styczeń 22, 2018

Dobre ciastka owsiane jest zrobiċ ciężko, przede wszystkim mam tu na myṡli to, żeby nie były zbyt suche. Kto próbował  takie robiċ, ten wie o czym mówię. Naprawdę dużo czasu mi zajęło żeby stworzyċ ten przepis, ale opłacało się! Ciastka są pyszne! Kruche i lekkie. Razem z mielonymi jabłkami, dodającymi wyrazistoṡci mają niepowtarzalny smak. Idealne na zimowe dni…

 

Ciastka owsiane z jabłkami-Składniki (na 12 sztuk):

  • 170 g zmielonych płatków owsianych             
  • 50 g mąki orkiszowej
  • 30 g mąki kokosowej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 6 łyżek cukru daktylowego
  • szczypta soli
  • 100 g roztopionego masła
  • 2 zmielone jabłka ze skórką, bez gniazda nasiennego

Sposób przygotowania:

  1. W misce mieszamy razem wszystkie suche składniki, dodajemy roztopione (letnie) masło oraz 4 łyżki wody,mieszamy wszystko dokładnie. Powstałe ciasto powinno przypominaċ duże kawałki mokrego piasku, który można formowaċ w dłoniach.
  2. Przygotowujemy blachᶒ, wyłożoną papierem do pieczenia. Za pomocą foremek (ok 1,5 cm wysokoṡci) formujemy kształt ciastek,  na wierzch każdego ciastka, kładziemy po ok. 1 łyżeczce startego jabłka, dociskamy mus jabłkowy,  wyciskamy ciasto z foremki na blachᶒ.
  3. Powstałe ciastka chłodzimy ok. 20 min
  4. Do rozgrzanego na 180 °C piekarnika wsadzamy blachᶒ z ciasteczkami i pieczemy ok. 25 min.
  5. Odstawiamy do ostygniᶒcia.

Smacznego!

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *