Znacie Amarantus? Ja się w nim zakochałam.. Bądźcie gotowi na duuużo przepisów i eksperymentów z amarantusem w roli głównej!
Amarantus jest często nazywany zbożem XXI wieku ponieważ charakteryzuje się bardzo wysokimi wartościami odżywczymi i zdrowotnymi. Amarantus jest bardzo cennym źródłem wysokiej jakości białka, które jest bardzo dobrze przyswajalne. To również nieocenione źródło żelaza. Mogłabym tak jeszcze wymieniać..
Skupmy się lepiej na dzisiejszym przepisie, chciałam Wam zaprezentować pyszne ciasteczka z amarantusem i orzeszkami ziemnymi. Lekkie, zdrowe i do zrobienia w dosłownie 5 minut!
1.Orzechy ziemne wrzucamy do misy mocnego blendera i blendujemy ok 5 minut, do uzyskania masła orzechowego
2.Do masła dodajemy jajko, syrop z daktyli, amarantus, szczyptę soli i wszystko razem mieszamy do połączenia składników
3.Ciasto nakładamy za pomocą łyżki na papier do pieczenia i spłaszczamy ręką
4.Ciastka pieczemy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni , aż się zezłocą.
Ciastka z amarantusem – Składniki(8 ciasteczek):
25 g amarantusa ekspandowanego
1 jajko
2 łyżki syropu z daktyli
60 g prażonych orzechów ziemnych niesolonych
szczypta soli