Ciastka z batatów

  • dnia 17 grudnia, 2017
  • Polubień!
Ciastka z batatów

Największy problem z ciasteczkami jest taki, że trudno jest zjeść tylko jedno, równie  trudno jest zjeść tylko dwa.

Pamiętacie ciasteczkowego potwora z ulicy sezamkowej? Jeśli jego ciastka były tak pyszne jak te moje (wybaczcie brak skromności 🙂 ), to wcale nie jestem zdziwiona, że mógł ich tyle pochłonąć!

Ciasteczka z batatów w połączeniu z orzeszkami ziemnymi tworzą super kombinację, najlepiej jeść je świeże zaraz po wystudzeniu, zresztą nie sądzę by zbyt dużo ostało się na kolejny dzień !

Ciastka z batatów Ciastka z batatów

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy w talarki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
  2. Daktyle blendujemy na papkę, dodajemy upieczone ziemniaki i blendujemy razem na puree.
  3. Orzechy ziemne wrzucamy do mocnego blendera i blendujemy ok 5 minut, do uzyskania masła orzechowego.
  4. Masło orzechowe, migdały, cynamon i sodę dodajemy do masy daktylowo-batatowej. Wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  5. Ciastka formujemy przy pomocy łyżki, kładziemy na papierze do pieczenia i rozpłaszczamy je mokrą ręką.
  6. Ciastka pieczemy 16 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Ciastka z batatów – Składniki (12-14 ciastek):

  • 200 g puree ze słodkiego ziemniaka (ok 400 g surowych batatów)
  • 50 g suszonych, miękkich daktyli bez pestek
  • 80 g prażonych orzeszków ziemnych niesolonych
  • 100 g mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Article Tags:
· · ·
Kategorie:
Ciastka

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *