Już dawno miałam ochotę wykorzystać mak, który jeszcze od Wielkanocy trzymam w szafce. I wpadłam na pomysł, żeby zrobić z nim jakieś ciasteczka. Migdały z makiem idealnie się skomponowały i ”stworzyły” te pyszne ciasteczka babeczkowo-misiowe 🙂 Chłopaki się tak na nie rzucili, że ledwo zdążyłam zrobić zdjęcia:) Może więc i Wy zakończycie weekend tymi mistrzowskimi ciasteczkami makowo-migdałowymi? Szczerze polecam:)
Pyszne ciasteczka makowo-migdałowe – Składniki (na ok 15 ciasteczek, do foremek o grubości ok 2-3 cm):
- 180 g migdałów, bardzo drobno zmielonych
- 2 białka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki zmielonego maku
- 6 łyżek cukru daktylowego
- szczypta soli
- starta skórka z jednej cytryny
Sposób przygotowania:
- Migdały mielimy w mocnym blenderze ok. 2 minuty, do otrzymania bardzo drobnej konsystencji.
- W misce ubijamy lekko 2 białka.
- 1 połowę lekko ubitych białek odkładamy do posmarowania ciasteczek na koniec.
- Do 2 połowy dodajemy pozostałe składniki: zmielone migdały, cukier daktylowy, mak, oliwę z oliwek, sól i skórkę z cytryny.
- Wszystkie składniki dobrze mieszamy ze sobą. Ciasto powinno być bardzo gęste.
- Do foremek silikonowych (można samemu również uformować ciasteczka) łyżeczką nakładamy wcześniej przygotowane ciasto, lekko przyciskając.
- Na wierzch ciasteczek rozsmarowujemy pędzelkiem pozostałe białko.
- Pieczemy ok 12-15 min w 180°C.
Smacznego!