Pyszne ciasteczka makowo-migdałowe

  • dnia 23 września, 2018
  • Polubień!
ciasteczka makowo-migdałowe
  • 23 września, 2018

Już dawno miałam ochotę wykorzystać mak, który jeszcze od Wielkanocy trzymam w szafce. I wpadłam na pomysł, żeby zrobić z nim jakieś ciasteczka. Migdały z makiem idealnie się skomponowały i ”stworzyły” te pyszne  ciasteczka babeczkowo-misiowe 🙂 Chłopaki się tak na nie rzucili, że ledwo zdążyłam zrobić zdjęcia:) Może więc i Wy zakończycie weekend tymi mistrzowskimi ciasteczkami makowo-migdałowymi? Szczerze polecam:)

 

ciasteczka makowo-migdałowe

 

 

Pyszne ciasteczka makowo-migdałowe – Składniki (na ok 15 ciasteczek, do foremek o grubości ok 2-3 cm):ciasteczka makowo-migdałowe

  • 180 g migdałów, bardzo drobno zmielonych
  • 2 białka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki zmielonego maku
  • 6 łyżek cukru daktylowego
  • szczypta soli
  • starta skórka z jednej cytryny

 

Sposób przygotowania:

  1. Migdały mielimy w mocnym blenderze ok. 2 minuty, do otrzymania bardzo drobnej konsystencji.
  2. W misce ubijamy lekko 2 białka.
  3. 1 połowę lekko ubitych białek odkładamy do posmarowania ciasteczek na koniec.
  4. Do 2 połowy dodajemy pozostałe składniki: zmielone migdały, cukier daktylowy, mak, oliwę z oliwek, sól i skórkę z cytryny.
  5. Wszystkie składniki dobrze mieszamy ze sobą. Ciasto powinno być bardzo gęste.
  6. Do foremek silikonowych (można samemu również uformować ciasteczka) łyżeczką nakładamy wcześniej przygotowane ciasto, lekko przyciskając.
  7. Na wierzch ciasteczek rozsmarowujemy pędzelkiem pozostałe białko.
  8. Pieczemy ok 12-15 min w 180°C.

Smacznego!

ciasteczka makowo-migdałowe

Kategorie:
Ciastka

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *