W ostatni weekend mieliśmy nie lada wyzwanie. Odwiedzał nas maluch jeszcze w brzuchu! Przyszła mama na szczęście czuła się dobrze więc mogliśmy ją trochę porozpieszczać.
W tej chwili pieczemy zdrowo także dla nas i na “dorosłe przyjęcia”, bo a) jest pysznie b) teraz podwójnie ważne jest dla nas by odżywiać się zdrowo c) oczywiście Oliver też będzie jadł, no więc o rafinowanym cukrze etc. nie ma mowy.
Wybór padł na bataty, bogate nie tylko w witaminę A, ale również w potas oraz błonnik pokarmowy. Przeczytałam, że potas dobrze przygotowuje matkę na okres laktacji -decyzja podjęta! ….było pysznie, czekoladowo, orzechowo a przyszła mama ..no cóż jak to sama określiła: “jadła nie tylko dla dwóch, ale tym razem chyba też za dwóch 🙂 “
Ciasto:
- Ziemniaki obieramy, kroimy w talarki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
- Daktyle blendujemy na papkę, dodajemy upieczone ziemniaki i blendujemy razem na puree.
- Całość przekładamy do miski, dodajemy mąkę orkiszową, mąkę kokosową, mielone migdały, kakao, syrop z daktyli oraz olej kokosowy i wszystko miksujemy do połączenia składników.
- Ciasto wykładamy do foremki 20x20cm i pieczemy w temp. 180 stopni przez 45 minut.
- Po 45 minutach wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
- Na ciasto kładziemy orzechy włoskie i polewamy równomiernie polewą. Całość wkładamy do lodówki.
Polewa:
- Migdały prażymy 17 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, najlepiej zatem ziemniaki oraz migdały piec razem.
- Migdały wrzucamy do misy silnego blendera i blendujemy ok. 5 minut do uzyskania masła.
- Olej kokosowy podgrzewamy na bardzo lekkim ogniu, kiedy się roztopi dodajemy migdały, kakao oraz syrop z daktyli.
- Całość mieszamy by powstała jednolita polewa cały czas podgrzewając na lekkim ogniu. Polewa powinna być delikatnie ciepła i jednocześnie gęsta, wylewamy ją równomiernie na ciasto. Jeśli polewa jest bardzo lejąca włóżcie ją na chwilę do lodówki.
Brownie z batatów – Składniki:
Ciasto
- 550 g słodkiego ziemniaka (bataty)
- 14 suszonych miękkich daktyli bez pestek
- 80 g mąki orkiszowej
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 100 g mielonych migdałów
- 5 łyżek kakao
- 5 łyżek syropu z daktyli
- 5 łyżek roztopionego oleju kokosowego
- 100 g orzechów włoskich
Polewa
- 60 g migdałów
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka syropu z daktyli
* przepis inspirowany blogiem deliciouslyella.com