Brownie z batatów

  • dnia 29 kwietnia, 2018
  • Polubień!
Brownie z batatow

W ostatni weekend mieliśmy nie lada wyzwanie. Odwiedzał nas maluch jeszcze w brzuchu! Przyszła mama na szczęście czuła się dobrze więc mogliśmy ją trochę porozpieszczać.

W tej chwili pieczemy zdrowo także dla nas i na “dorosłe przyjęcia”, bo a) jest pysznie b) teraz podwójnie ważne jest dla nas by odżywiać się zdrowo c) oczywiście Oliver też będzie jadł, no więc o rafinowanym cukrze etc. nie ma mowy.

Wybór padł na bataty, bogate nie tylko w witaminę A, ale również w potas oraz błonnik pokarmowy. Przeczytałam, że potas dobrze przygotowuje matkę na okres laktacji -decyzja podjęta! ….było pysznie, czekoladowo, orzechowo a przyszła mama ..no cóż jak to sama określiła: “jadła nie tylko dla dwóch, ale tym razem chyba też za dwóch 🙂 “

Brownie z batatow

Ciasto:

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy w talarki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
  2. Daktyle blendujemy na papkę, dodajemy upieczone ziemniaki i blendujemy razem na puree.
  3. Całość przekładamy do miski, dodajemy mąkę orkiszową, mąkę kokosową, mielone migdały, kakao, syrop z daktyli oraz olej kokosowy i wszystko miksujemy do połączenia składników.
  4. Ciasto wykładamy do foremki 20x20cm i pieczemy w temp. 180 stopni przez 45 minut.
  5. Po 45 minutach wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.
  6. Na ciasto kładziemy orzechy włoskie i polewamy równomiernie polewą. Całość wkładamy do lodówki.

Polewa:

  1. Migdały prażymy 17 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, najlepiej zatem ziemniaki oraz migdały piec razem.
  2. Migdały wrzucamy do misy silnego blendera i blendujemy ok. 5 minut do uzyskania masła.
  3. Olej kokosowy podgrzewamy na bardzo lekkim ogniu, kiedy się roztopi dodajemy migdały, kakao oraz syrop z daktyli.
  4. Całość mieszamy by powstała jednolita polewa cały czas podgrzewając na lekkim ogniu. Polewa powinna być delikatnie ciepła i jednocześnie gęsta, wylewamy ją równomiernie na ciasto. Jeśli polewa jest bardzo lejąca włóżcie ją na chwilę do lodówki.

Brownie z batatów – Składniki:

Ciasto

  • 550 g słodkiego ziemniaka (bataty)
  • 14 suszonych miękkich daktyli bez pestek
  • 80 g mąki orkiszowej
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 100 g mielonych migdałów
  • 5 łyżek kakao
  • 5 łyżek syropu z daktyli
  • 5 łyżek roztopionego oleju kokosowego
  • 100 g orzechów włoskich

Polewa

  • 60 g migdałów
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka syropu z daktyli

Brownie z batatow

* przepis inspirowany blogiem deliciouslyella.com

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *