Krem migdałowy to bliźniaczy przepis kremu orzechowego. Migdały są tak bogatym źródłem substancji odżywczych, że zasługują na swój dedykowany przepis.
- Migdały pieczemy na papierze do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 17 minut.
- Wrzucamy migdały do mocnego blendera i blendujemy 5-10 minut. Chcemy uzyskać konsystencję jak na zdjęciu poniżej:
- Do masy migdałowej dodajemy miód, kakao, olej kokosowy i mleko kokosowe i wszystko razem blendujemy. Proponuję spróbować, czy jest wystarczająco słodkie, ewentualnie dodać trochę miodu.
- Całość przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.
Migdałowy krem czekoladowy – Składniki (na mały słoiczek jak na zdjęciu):
- 100 gram migdałów
- 2 łyżki miodu (ale zacznij od jednej i sprawdź czy jest ok, bo my lubimy słodko)
- 1 łyżka kakao
- 4 łyżki mleka kokosowego(z puszki)
- 1 łyżka oleju kokosowego