Orzechowy krem czekoladowy

  • dnia 29 października, 2017
  • Polubień!
Krem czekoladowy
  • 29 października, 2017

Moja przyjaciółka podsumowuje historię słynnego i przez wszystkich uwielbianego kremu orzechowego następująco:”To był najgorszy dzień w moim życiu, kiedy dowiedziałam się, ile on zawiera cukru!!” Zatem ja jako matka muszę stanąć na wysokości zadania i nie dopuścić by takie rozczarowanie spotkało kiedykolwiek Olivera! I mam na to sposób.

  1. Orzechy pieczemy na papierze do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 17 minut.
  2. Orzechy pozbawiamy skórki, w tym celu wysypujemy je na suchą ścierkę i pocieramy o siebie tak by skórka z orzechów odeszła.
  3. Wrzucamy orzechy do mocnego blendera i blendujemy dobre 5-10 minut. Chcemy uzyskać konsystencję jak ta na zdjęciu:                    Krem czekoladowy
  4. Do masy orzechowej dodajemy miód, kakao, olej kokosowy i mleko kokosowe i wszystko razem blendujemy. Proponuję spróbować, czy jest wystarczająco słodkie, ewentualnie dodać trochę miodu.
  5. Całość przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.

Krem czekoladowy

Orzechowy Krem czekoladowy – Składniki (na mały słoiczek jak na zdjęciu):

  • 100 g orzechów laskowych, łuskanych
  • 1 łyżka kakao
  • 2-3 łyżki miodu (można więcej, w zależności od preferencji smakowych)
  • 5 łyżek mleka kokosowego(z puszki)
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Krem czekoladowy

Article Tags:
·

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *