Moja przyjaciółka podsumowuje historię słynnego i przez wszystkich uwielbianego kremu orzechowego następująco:”To był najgorszy dzień w moim życiu, kiedy dowiedziałam się, ile on zawiera cukru!!” Zatem ja jako matka muszę stanąć na wysokości zadania i nie dopuścić by takie rozczarowanie spotkało kiedykolwiek Olivera! I mam na to sposób.
- Orzechy pieczemy na papierze do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 17 minut.
- Orzechy pozbawiamy skórki, w tym celu wysypujemy je na suchą ścierkę i pocieramy o siebie tak by skórka z orzechów odeszła.
- Wrzucamy orzechy do mocnego blendera i blendujemy dobre 5-10 minut. Chcemy uzyskać konsystencję jak ta na zdjęciu:
- Do masy orzechowej dodajemy miód, kakao, olej kokosowy i mleko kokosowe i wszystko razem blendujemy. Proponuję spróbować, czy jest wystarczająco słodkie, ewentualnie dodać trochę miodu.
- Całość przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce.
Orzechowy Krem czekoladowy – Składniki (na mały słoiczek jak na zdjęciu):
- 100 g orzechów laskowych, łuskanych
- 1 łyżka kakao
- 2-3 łyżki miodu (można więcej, w zależności od preferencji smakowych)
- 5 łyżek mleka kokosowego(z puszki)
- 1 łyżka oleju kokosowego