Moje eksperymenty kuchenne na ogół odbywają się w weekend. Bo przecież nie tylko trzeba słodkości przygotować, ale i również zjeść, więc potrzebni są obecni domownicy. Tym razem jednak od rana w środę, chodziły mi po głowie trufle z nadzieniem z kremu orzechowego. Tylko jak stosunkowo płynny krem orzechowy oblać czekoladą?
Myślałam, myślałam i wymyśliłam, wieczorem przyszedł czas na praktykę. Wyszły świetne, chrupiące, czekoladowe, po prostu się rozpływają!
Oliver zakochał się w nich od pierwszego ugryzienia i teraz gdy tylko je widzi po prostu wyrywa mi je z ręki 🙂 Alper z kolei twierdzi, że to najlepsza słodycz jaką do tej pory zrobiłam, są naprawdę mega pyszne. Polecam jeść świeże bo są wtedy najbardziej chrupiące.
- Przygotowujemy krem orzechowy wg przepisu Orzechowy krem czekoladowy.
- Sucharki kruszymy za pomocą blendera i mieszamy z kremem orzechowym.
- Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i wkładamy je na 20 minut do zamrażalnika.
- W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i mieszamy z syropem daktylowym.
- Wyjmujemy kulki z zamrażalnika i zanurzamy każdą kulkę w roztopionej czekoladzie, następnie wykładamy na papierze do pieczenia.
- Gotowe trufle wkładamy do lodówki na ok. 1-2 godziny. Trufle przechowujemy w lodówce.
Trufle Orzechowe – Składniki:
- 100 g orzechów laskowych, łuskanych
- 1 łyżka kakao
- 2-3 łyżki miodu (można więcej w zależności od preferencji smakowych)
- 5 łyżek mleka kokosowego(z puszki)
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 50 g sucharków bez cukru
- 75 g gorzkiej czekolady (najlepiej 90-99% kakao) / lub pełnomlecznej czekolady bez cukru- wówczas nie potrzeba już syropu daktylowego
- 2½ łyżki syropu daktylowego