Trufle Orzechowe

  • dnia 25 października, 2017
  • Polubień!
Trufle orzechowe
  • 25 października, 2017

Moje eksperymenty kuchenne na ogół odbywają się w weekend. Bo przecież nie tylko trzeba słodkości przygotować, ale i również zjeść, więc potrzebni są obecni domownicy. Tym razem jednak od rana w środę, chodziły mi po głowie trufle z nadzieniem z kremu orzechowego. Tylko jak stosunkowo płynny krem orzechowy oblać czekoladą?

Myślałam, myślałam i wymyśliłam, wieczorem przyszedł czas na praktykę. Wyszły świetne, chrupiące, czekoladowe, po prostu się rozpływają!

Oliver zakochał się w nich od pierwszego ugryzienia i teraz gdy tylko je widzi po prostu wyrywa mi je z ręki 🙂 Alper z kolei twierdzi, że to najlepsza słodycz jaką do tej pory zrobiłam, są naprawdę mega pyszne. Polecam jeść świeże bo są wtedy najbardziej chrupiące.

  1. Przygotowujemy krem orzechowy wg przepisu Orzechowy krem czekoladowy.
  2. Sucharki kruszymy za pomocą blendera i mieszamy z kremem orzechowym.
  3. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i wkładamy je na 20 minut do zamrażalnika.
  4. W międzyczasie rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej i mieszamy z syropem daktylowym.
  5. Wyjmujemy kulki z zamrażalnika i zanurzamy każdą kulkę w roztopionej czekoladzie, następnie wykładamy na papierze do pieczenia.
  6. Gotowe trufle wkładamy do lodówki na ok. 1-2 godziny. Trufle przechowujemy w lodówce.

Trufle orzechowe

Trufle Orzechowe – Składniki:

  • 100 g orzechów laskowych, łuskanych
  • 1 łyżka kakao
  • 2-3 łyżki miodu (można więcej w zależności od preferencji smakowych)
  • 5 łyżek mleka kokosowego(z puszki)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 50 g sucharków bez cukru
  • 75 g gorzkiej czekolady (najlepiej 90-99% kakao) / lub pełnomlecznej czekolady bez cukru- wówczas nie potrzeba już syropu daktylowego
  • 2½ łyżki syropu daktylowego

 

 

Trufle orzechowe

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *