Andruty orzechowe

  • dnia Luty 24, 2018
  • Polubień!
Andruty orzechowe
  • Luty 24, 2018

Czasem są takie dni, kiedy nie ma się ochoty na ciasto, babeczki, ale na zwykłe wafle. Pomimo, że andrutów, które moja mama robiła w dzieciństwie nie jadłam już wieki,  ten cudowny cytrynowo-maślany smak mam jeszcze w ustach. I na nie naszła mnie ochota! I choć  nie miałam w domu cytryny, żeby skopiować przepis mamy, zrobiłam troszkę inna, całkiem niezłą, ekspresową wersję.  Czas przygotowania jest bardzo szybki, więc nie ma na co czekać, tylko robić! Są pycha!

Andruty orzechowe

fot.1

Andruty orzechowe-Składniki (na ok 15-20 sztuk):

  • 120 g – ok. 2 płaty wafli tortowych (fot.1) 
  • 70 ml  masła orzechowego bez cukru 
  • 30 ml wody
  • 80 g daktyli suszonych bez pestek,  wcześniej namoczonych w wodzie

Sposób przygotowania:

  1. Masło orzechowe, wodę i daktyle umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.Andruty orzechowe
  2. Krem rozkładamy na wafle, następnie według własnej inwencji twórczej rozkrajamy nożem płaty waflowe.                
  3. Do spożycia od razu. Dłuższy czas przechowywania powoduje, że wafle stają się gumowe.

Smacznego!

 

Andruty orzechowe

Kategorie:
Inne

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *