Jaglany budyń truskawkowy z bananem

  • dnia 20 czerwca, 2018
  • Polubień!
budyn truskawkowy

Uwielbiam czerwiec za początek lata, za słońce, za pyszne truskawki. Wiedzieliście, że truskawki poprawiają apetyt, gaszą pragnienie, leczą ból gardła i chrypkę*. Zawierają one także liczne witaminy, a zwłaszcza witaminę C. Szkoda tylko, że tak krótko możemy się nimi cieszyć.

Staram się wykorzystać sezon maksymalnie i serwuję Oliverowi te pyszne owoce pod różnymi postaciami. Parę dni temu  przygotowałam budyń truskawkowy na bazie mojej ulubionej kaszy jaglanej. Smak przeszedł moje najśmielsze oczekiwania, Oli pomagał mi dmuchać, bo nie chciał czekać aż budyń ostygnie 🙂

  1. Kaszę jaglaną przepłukujemy gorącą wodą 3 razy. Następnie wsypujemy ją do gotującego się mleka kokosowego. Na lekkim ogniu gotujemy kaszę dalej ok. 20 minut tak aż mleko wsiąknie, oczywiście co jakiś czas mieszając. Po ok. 20 minutach odstawiamy do wystudzenia.
  2. Kaszę razem z bananami i truskawkami blendujemy na gładką masę. Opcjonalnie możecie dodać cukier daktylowy.
  3. Budyń przelewamy do miseczek i patrzymy jak znika 🙂

budyn truskawkowy

 

Składniki:

  • 110 g kaszy jaglanej
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 250 g truskawek (bez szypułek)
  • 1 duży dojrzały banan
  • 2-3 łyżeczki cukru daktylowego (opcjonalnie)

 

 

 

 

 

 

 

 

*Źródło:  http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/truskawki-dobre-dla-zdrowia-i-urody-jakie-witaminy-mineraly-zawieraja-_36662.html

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *