Czarodziejska masa – Kokosowe Kulki Jaglane

  • dnia 1 lutego, 2018
  • Polubień!
Czarodziejska masa 3
  • 1 lutego, 2018

Kochani stworzyłam coṡ zupełnie niezwykłego! Postanowiłam połączyċ „ukochaną“ Kariny – kaszᶒ jaglaną z mąką kokosową. Z odpowiednimi dodatkami wyszła mistrzowska kompozycja smaków! Efekt- na spotkaniu Diegusia z jego grupą taneczną pralinki zniknᶒły w mgnieniu oka!

Czarodziejska masa-  Składniki (porcja na ok. 20-25 pralinek):Czarodziejska masa 2

  • 130 g ugotowanej  kaszy jaglanej (pamiętajmy, aby nie miała gorzkiego posmaku przed gotowaniem należy ją najpierw wypłukać w zimnej wodzie, po czym przelać gorącą)
  • 100 g mąki kokosowej
  • 60 g wiórków kokosowych
  • 50 g migdałów w płatkach
  • 80 ml mleka
  • 6  łyżek cukru daktylowego
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki miodu akacjowego (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowaną kaszᶒ miksujemy w blenderze (rozdrabniaczu) z mlekiem, mąką kokosową, olejem, cukrem daktylowym, sokiem z cytryny i kardamonem i z garṡċią płatków migdałowych (opcjonalnie miodem).
  2. Z powstałej masy odrywamy małe kawałki, dodajemy po kilka płatków migdałowych i formujemy kuleczki wielkoṡci orzecha włoskiego.
  3. Nastᶒpnie obtaczamy je w wiórkach kokosowych, przyklepujemy.
  4. Gotowe kuleczki najlepiej przechowywać zamknięte szczelnie w lodówce do ok. 4 dni.

Smacznego!

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *