Po Kariny kulkach kokosowo-daktylowych ja też postanowiłam ulepić moje, ze składników, które akurat miałam pod ręką. I tak oto powstały pyszne, miękkie kulki morelowe, bogate w witaminę A (dzięki morelom). Jest to niesamowicie słodka i zdrowa przekąska, którą można wszędzie ze sobą zabrać, i na dodatek dodaje energii, wtedy kiedy naprawdę potrzeba 🙂 Szczerze polecam te bardzo niepozorne, małe bomby energetyczne:) Diego na poczekaniu zjadł 4 i mówił tylko: ‘’mama, mama więcej, więcej’’.
Kulki morelowe-Składniki (na ok 15-20 kulek, w zależności od wielkości):
- 80 g suszonych moreli, niesiarkowanych
- 60 g miękkich suszonych daktyli
- 30 g migdałów
- 40 g orzechów laskowych
- 2 łyżki kakao plus 2 łyżki kakao do obtoczenia
Sposób przygotowania:
- Miękkie daktyle umieszczamy w blenderze i mielimy.
- Do masy daktylowej dodajemy pozostałe składniki (morele, migdały, orzechy laskowe i kakao) i blendujemy jeszcze wszystko ok 2-3 minuty, do uzyskania bardzo gęstej masy.
- Ręką lepimy kulki o ulubionej wielkości i obtaczamy w kakao.
- Kulki przechowujemy w lodówce.
Smacznego!