Kulki morelowe

  • dnia Październik 7, 2018
  • Polubień!
kulki morelowe
  • Październik 7, 2018

Po Kariny kulkach kokosowo-daktylowych ja też postanowiłam ulepić moje, ze składników, które akurat miałam pod ręką. I tak oto powstały pyszne, miękkie kulki morelowe, bogate w witaminę A (dzięki morelom). Jest to niesamowicie słodka i zdrowa przekąska, którą można wszędzie ze sobą zabrać, i na dodatek dodaje energii, wtedy kiedy naprawdę potrzeba 🙂 Szczerze polecam te bardzo niepozorne, małe bomby energetyczne:) Diego na poczekaniu zjadł 4 i mówił tylko: ‘’mama, mama więcej, więcej’’.

 

kulki morelowe

 

 

Kulki morelowe-Składniki (na ok 15-20 kulek, w zależności od wielkości):kulki morelowe

  • 80 g suszonych moreli, niesiarkowanych
  • 60 g miękkich suszonych daktyli
  • 30 g migdałów
  • 40 g orzechów laskowych
  • 2 łyżki kakao plus 2 łyżki kakao do obtoczenia

 

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie daktyle umieszczamy w blenderze i mielimy.
  2. Do masy daktylowej dodajemy pozostałe składniki (morele, migdały, orzechy laskowe i kakao) i blendujemy jeszcze wszystko ok 2-3 minuty, do uzyskania bardzo gęstej masy.
  3. Ręką lepimy kulki o ulubionej wielkości i obtaczamy w kakao.
  4. Kulki przechowujemy w lodówce.

Smacznego!

 

kulki morelowe

Kategorie:
Batony · Ciastka · Inne

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *