Pączki z dyni

  • dnia Listopad 4, 2018
  • Polubień!
  • Listopad 4, 2018

W takie ponure jesienne dni, czasem przychodzi ochota na coś bardzo tłustego i słodkiego…np. pączki. Ale oczywiście musi istnieć także jakaś zdrowsza alternatywa! Poniżej przedstawiam Wam przepis na pączki z dyni. Robiłam kilkakrotnie, są po prostu rewelacyjne i wciągające jak czekolada:) Lekko chrupiące na zewnątrz, a w środku mistrzowska masa dyniowa, która rozpływa się w ustach! Kolejny must try!

 

 

Pączki z dyni- Składniki (na ok 20-25 pączków, w zależności od wielkości):

  • 400 g puree z dyni (ja użyłam dyni hokkaido), przepis znajdziecie tutaj
  • 220 mąki orkiszowej
  • 10 łyżek cukru daktylowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 30 g roztopionego masla
  • 2 łyżki cukru daktylowego pomieszane z 1 łyżką cynamonu na posypkę
  • olej do smażenia (ja użyłam rzepakowego)

Sposób przygotowania:

  1. Do jednej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier daktylowy, cynamon oraz szczyptę soli.
  2. W drugiej misce ubijamy jajko i roztopione masło, następnie łączymy z puree z dyni.
  3. Do masy dyniowej (do drugiej miski) stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy suche składniki i mieszamy (ja robiłam to mikserem, ciasto staje się z czasem coraz bardziej gęste).
  4. Po uzyskaniu bardzo gęstej masy przykrywamy miskę folią spożywczą i wstawiamy do lodówki, na minimum 30 min (jeśli chcemy dłużej, nie ma problemu).
  5. Szeroką i głęboką patelnię napełniamy olejem do wysokości ok. 6-8 cm i stawiamy na średnim ogniu.
  6. Gdy olej jest rozgrzany wkładamy porcję masy do oleju (ok. 1 pełna łyżka) i smażymy ok. 5 min, raz odwracając, aż pączki nabiorą złocistego koloru i urosną.
  7. Wyciągamy je łyżką cedzakową i kładziemy na ręczniku papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
  8. Przed podaniem posypujemy cynamonem i cukrem.

Smacznego!

 

 

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *