Niedawno dostałam pytanie od jednej z mam, czy można w Czarodziejskiej masie „coṡ“ zmieniċ, żeby nie było kokosu, bo niektórzy za nim nie przepadają (dorośli). Po długich poszukiwaniach znalazłam odpowiednią miksturę (mąka kokosowa właściwie niewyczuwalna) i narodził się Sezamowy Cake Pops. Przepis według mnie genialny! Połączenie sezamu, kaszy jaglanej, banana i gorzkiej czekolady to strzał w 10!
Sezamowe Cake Popsy- Składniki na ciasto (porcja na ok. 20 pralinek):
- ok. 100 g ugotowanej na mleku kaszy jaglanej (pamiętajmy, aby nie miała gorzkiego posmaku przed gotowaniem należy ją najpierw wypłukać w zimnej wodzie, po czym przelać gorącą)
- 80 g sezamu niełuskanego (wczeṡniej uprażonego)
- 50 g mąki kokosowej
- 50 g migdałów w płatkach
- 70 g nerkowców
- 1 banan
- 2 czubate łyżki syropu z daktyli
- 2 łyżki miodu akacjowego
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka soku z cytryny
* Moja rada: Jeṡli chcesz żeby kasza była idealnie ugotowana, weź jedną porcᶒ kaszy na trzy porcje mleka!
Sezamowe Cake Popsy-Składniki na polewᶒ czekoladową:
- ok 100 g gorzkiej czekolady (o zawartoṡci kakao 90%)
Sposób przygotowania kuleczek:
- Ugotowaną kaszᶒ miksujemy w blenderze (rozdrabniaczu) z pozostałymi składnikami.
- Z powstałej masy odrywamy małe kawałki,
- Formujemy kuleczki wielkoṡci orzecha włoskiego i wsadzamy na patyczek.
- Przygotowujemy polewᶒ czekoladową.
- Kuleczki zanurzamy w polewie i posypujemy sezamem.
Sposób przygotowania polewy czekoladowej:
- Do garnuszka wlewamy szklankᶒ wody, zagotowujemy i zostawiamy na małym ogniu.
- Na garnuszek z wodą kładziemy metalową miskę (lub inny mniejszy rondelek) z połamaną na kawałki czekoladą. Mieszamy do rozpuszczenia, można dodaċ 1/3 szklanki mleka (opcjonalnie).
Najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe!
Smacznego!