Jogurtowe lody buraczano-jabłkowe

  • dnia 8 kwietnia, 2018
  • Polubień!
lody buraczane

Jedliście kiedyś lody buraczane? Nie?  Iga zainspirowała mnie swoim sorbetem, więc gdy piekłam ciasto czekoladowe z burakami postanowiłam zrobić trochę więcej puree buraczanego, żeby wypróbować nową kombinację w odsłonie jogurtowej.

Efekt? Moje dziecko, zapadło się pod ziemię, zniknęło w swoim świecie szczęśliwości.. po prostu nie było go świadomie tu z nami przez chwilę, dłuższą chwilę..bujał w swoich czerwonych obłokach..

Uwaga! Jeśli wasze dziecko jest mniejsze koniecznie załóżcie dobry duży śliniak, bo może być czerwono!

lody buraczane

  1. Jabłka, puree buraczane (przepis na domowe puree znajdziecie tutaj), jogurt grecki i miód wkładamy do misy blendera i blendujemy, aż powstanie gładka lejąca się masa.
  2. Całość przelewamy do foremek i wkładamy do zamrażalnika na ok. 4h. Porcja wystarcza na ok. 6 lodów, takich jak na zdjęciu. Wyjmując lody zanurzamy foremkę w kubku z gorącą wodą, lody bez problemu wyjdą z foremki.

Jeśli będziecie robić puree buraczane tylko na potrzeby lodów, proponuję zrobić większą porcję lodów, lub może za jednym razem również ciasto czekoladowe z burakami!

Jogurtowe lody buraczano-jabłkowe – Składniki:

  • 180 g jogurtu greckiego
  • 70 g puree z buraka (zblendowane na gładka masę ugotowane buraki)
  • 70 g jabłka
  • 2,5 łyżki miodu
Article Tags:
· ·
Kategorie:
Lody

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *