Kremowe lody truskawkowe

  • dnia Lipiec 1, 2018
  • Polubień!
  • Lipiec 1, 2018

Jak ja się cieszę, że sezon na truskawki jeszcze trwa, mogę dalej tworzyć z nich, na przykład to co bardzo lubię, czyli lody:) Po moich  lodach truskawkowych z mięta  nadszedł czas, na coś “bogatszego” w smaku, i tak oto w ten weekend powstały niebiańskie w smaku kremowe lody truskawkowe! A więc moi drodzy szybko do kuchni, bo truskawki już niedługo się kończą:)

 

 

Kremowe lody truskawkowe – Składniki (na 6-8 porcji, w zależności czy na patyku, czy do pojemnika):

  • 350 g truskawek, bez szypułek
  • 150 g jogurtu greckiego
  • 100 ml dobrze schłodzonej śmietany 30% lub 36%
  • 6 łyżek cukru daktylowego

 

Sposób przygotowania:

  1. Truskawki razem z cukrem mielimy w blenderze, do uzyskania płynnej masy.
  2. Ubijamy śmietanę, po ubiciu dodajemy wcześniej przygotowaną masę i jogurt grecki i łyżką silikonową delikatnie mieszamy.
  3. Masę wlewamy do pojemnika lub foremek na lody i zamrażamy.  Jeśli lody są zamrażane w pojemniku, przed podaniem polecam je wcześniej zmielić w blenderze, wtedy otrzymuje się dużo lepszą konsystencję.

Smacznego!

      Kremowe lody truskawkowe                     

*Moja rada:

Na pół godziny przed przyrządzeniem bitej śmietany wstawiamy do lodówki miskę, w której będziemy ubijać śmietanę (najlepiej metalową). Do schłodzonego naczynia wlewamy zimną śmietanę i ubijamy przez 30 sekund na najniższych obrotach, po tym czasie zwiększamy obroty do najwyższych i ubijamy do momentu, aż śmietana będzie sztywna.

 

Kremowe lody truskawkowe

Article Tags:
·
Kategorie:
Lody

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *