Kremowe lody z jeżyn

  • dnia 17 czerwca, 2018
  • Polubień!
Kremowe lody z jeżyn
  • 17 czerwca, 2018

Jeżyny bardzo rzadko goszczą na naszym stole, ale postanowiłam to zmienić, gdyż są one niesamowitym bogactwem witamin i minerałów! Dziś zaserwowałam lody jeżynowe. Dla Grzesia numer jeden z wszystkich dotychczasowych przygód lodowych. Jedyny minus tych lodów, to fakt, że są one na śmietanie ale, wierzcie mi z jogurtem nie smakują tak samo! Więc może czasami warto zaszaleć i zrobić lody na śmietanie? Więcej tłuszczu za to dużo mniej cukru! Lody są kosmiczne w smaku i konsystencji. Spróbujcie sami!

 

Kremowe lody z jeżyn 3

Składniki ( na ok 6-8 porcji, w zależności czy lody będą podawane w wafelkach czy w kubeczkach):Kremowe lody z jeżyn

  • 300 g jeżyn
  • 200 ml dobrze schłodzonej śmietany 30% lub 36%
  • 4 łyżki cukru daktylowego

 

Sposób przygotowania:

  1. Jeżyny razem z cukrem mielimy w blenderze, do uzyskania płynnej masy.
  2. Ubijamy śmietanę, po ubiciu dodajemy wcześniej przygotowaną masę i łyżką silikonową delikatnie mieszamy.
  3. Masę wlewamy do pojemnika i zamrażamy. Lody są najsmaczniejsze serwowane już po ok 1 godzinie mrożenia. Wtedy są cudownie kremowe i puszyste.

Smacznego!

*Moja rada:

Na pół godziny przed przyrządzeniem bitej śmietany wstawiamy do lodówki miskę, w której będziemy ubijać śmietanę (najlepiej metalową). Do schłodzonego naczynia wlewamy zimną śmietanę i ubijamy przez 30 sekund na najniższych obrotach, po tym czasie zwiększamy obroty do najwyższych i ubijamy do momentu, aż śmietana stanie się sztywna.

Kremowe lody z jeżyn 5

Article Tags:
·
Kategorie:
Lody

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *