Jeżyny bardzo rzadko goszczą na naszym stole, ale postanowiłam to zmienić, gdyż są one niesamowitym bogactwem witamin i minerałów! Dziś zaserwowałam lody jeżynowe. Dla Grzesia numer jeden z wszystkich dotychczasowych przygód lodowych. Jedyny minus tych lodów, to fakt, że są one na śmietanie ale, wierzcie mi z jogurtem nie smakują tak samo! Więc może czasami warto zaszaleć i zrobić lody na śmietanie? Więcej tłuszczu za to dużo mniej cukru! Lody są kosmiczne w smaku i konsystencji. Spróbujcie sami!
Składniki ( na ok 6-8 porcji, w zależności czy lody będą podawane w wafelkach czy w kubeczkach):
- 300 g jeżyn
- 200 ml dobrze schłodzonej śmietany 30% lub 36%
- 4 łyżki cukru daktylowego
Sposób przygotowania:
- Jeżyny razem z cukrem mielimy w blenderze, do uzyskania płynnej masy.
- Ubijamy śmietanę, po ubiciu dodajemy wcześniej przygotowaną masę i łyżką silikonową delikatnie mieszamy.
- Masę wlewamy do pojemnika i zamrażamy. Lody są najsmaczniejsze serwowane już po ok 1 godzinie mrożenia. Wtedy są cudownie kremowe i puszyste.
Smacznego!
*Moja rada:
Na pół godziny przed przyrządzeniem bitej śmietany wstawiamy do lodówki miskę, w której będziemy ubijać śmietanę (najlepiej metalową). Do schłodzonego naczynia wlewamy zimną śmietanę i ubijamy przez 30 sekund na najniższych obrotach, po tym czasie zwiększamy obroty do najwyższych i ubijamy do momentu, aż śmietana stanie się sztywna.