Pierwszy raz lody awokado jedliśmy podczas naszej długiej podróży po Meksyku. Ich smaku nigdy nie zapomnę. Stworzyć takie same graniczy z cudem, bo przecież nie tylko o składniki chodzi. Z tęsknoty za tamtymi dniami, a przede wszystkim z tęsknoty za słońcem i ukochanym Meksykiem zrobiłam lody z awokado. Choć przez chwilę zrobiło się u nas gorąco i pysznie.
Lody awokado- Składniki (na ok 4-6 lodów w foremkach):
- 1 awokado
- 2 małe banany wcześniej zamrożone
- 30 ml miodu akacjowego
- sok z wyciśniętej 1 limonki
- starta skórka z limonki

Fot.2
Sposób przygotowania:
- Banany kroimy na małe kawałki i wkładamy do zamrażalnika na min. 1h (można to zrobić dzień wcześniej).
- Po ok. 1-ej lub 2 godzinach (w zależności od dyspozycji czasowych) banany wyciągamy z zamrażalnika, dodajemy miód, sok i skórkę z limonki oraz awokado i blendujemy do otrzymania gładkiej masy (fot. 2).
- Masę wsadzamy (bo jest gęsta) do foremek i zamrażamy. Przed podaniem należy odczekać ok. 5 min, aby lody lekko zmiękły.
Smacznego!