Lody awokado

  • dnia 9 marca, 2018
  • Polubień!
lody awokado
  • 9 marca, 2018

Pierwszy raz lody awokado jedliśmy podczas naszej długiej podróży po Meksyku. Ich smaku nigdy nie zapomnę.  Stworzyć takie same graniczy z cudem, bo przecież nie tylko o składniki chodzi. Z tęsknoty za tamtymi dniami, a przede wszystkim z tęsknoty za słońcem i ukochanym Meksykiem zrobiłam lody z awokado. Choć przez chwilę zrobiło się u nas gorąco i pysznie.

Lody awokado

Lody  awokado- Składniki (na ok 4-6 lodów w  foremkach):

  • 1 awokado
  • 2 małe banany wcześniej zamrożone
  • 30 ml miodu akacjowego
  • sok z wyciśniętej 1 limonki
  • starta skórka z limonki
lody awokado

Fot.2

Sposób przygotowania:

  1. Banany kroimy na małe kawałki i wkładamy do zamrażalnika na min. 1h (można to zrobić dzień wcześniej).
  2. Po ok. 1-ej lub 2 godzinach (w zależności od dyspozycji czasowych) banany wyciągamy z zamrażalnika, dodajemy miód, sok i skórkę z limonki oraz awokado i blendujemy do otrzymania gładkiej masy (fot. 2).
  3. Masę wsadzamy (bo jest gęsta) do foremek i zamrażamy. Przed podaniem należy odczekać ok. 5 min, aby lody lekko zmiękły.

Smacznego!

lody awokado

 

Article Tags:
· · ·
Kategorie:
Lody

Comments

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *