Odkąd nastały upały, Olivera ulubionym zdaniem jest “mama loda”. Chętnie jadłby je już na śniadanie. Mówi o nich w drodze z przedszkola do domu, no i zawsze gdy je zje z prawie płaczem domaga się kolejnej porcji..
Ja staram się zatem jak mogę urozmaicać mu smaki, dziś pora na premierę bananowo-orzechowych pyszności.
- Banany kroimy na kawałki i wkładamy do zamrażalnika na ok 6h, tak by się zamroziły
- Wyciągamy banany z zamrażalnika, dodajemy masło orzechowe i kakao i blendujemy do otrzymania gładkiej lodowej masy-Lody są gotowe do zjedzenia!
- Alternatywnie: Masę zamrażamy w pudełku na lody. Po wyciągnięciu z zamrażarki należy odczekać ok. 15 minut przed porcjowaniem. Jeśli lody są twarde możemy je szybko zblendować. Możemy też rozlać masę do foremek, Żeby lody szybciej wyszły z foremki trzymamy foremki chwilkę pod ciepłą wodą.
Lody bananowe z masłem orzechowym – Składniki:
- 3 dojrzałe obrane banany
- 2 łyżki masła orzechowego niesolonego
- 1/2 łyżeczki niesłodzonego kakao