Lody bananowo-daktylowe z karmelizowanymi orzechami włoskimi

  • dnia Marzec 4, 2018
  • Polubień!
Lody bananowo-daktylowe
  • Marzec 4, 2018

Jest tak zimno na dworze, a Dieguś nie przestaje i woła: “Mami Eis” (z niem. lody )! Już nie mogę tego słuchać……Ratunku! Obiecałam mu, że jak tylko wrócimy do domu, po spacerze zrobię mu lody. Tylko jakie? Tak się złożyło, że w domu z owoców zostały mi tylko dwa banany. I to je właśnie wykorzystałam na lody, które połączone z karmelizowanymi orzechami wloskimi i mleczkiem kokosowym wyszły niebiańskie….więc ja ponownie słyszę: “ Eis, Eis”.

 

 

Lody bananowo-daktylowe -Składniki (na 4 foremki, takie jak na zdjęciach):

  • 2 banany (najlepiej dzień wcześniej) zamrożone w kawałkach
  • 80 g daktyli suszonych bez pestek, wcześniej namoczonych w wodzie
  • 100 g mleczka kokosowego (samo mleczko z puszki, bez wody!)
  • 40 g orzechów włoskich
  • 4 łyżki syropu klonowego (może być daktylowy)

Sposób przygotowania:

  1. Banany kroimy na małe kawałki i wkładamy do zamrażalnika na min. 1h (można to zrobić dzień wcześniej).
  2. Na patelni rozgrzewamy syrop, dodajemy orzechy włoskie  i lekko zarumieniamy (karmelizujemy). Odstawiamy do ostygnięcia, potem drobno siekamy.
  3. Banany wyciągamy z zamrażalnika, po czym razem z mleczkiem kokosowym i miękkimi, suszonymi daktylami miksujemy w mocnym blenderze. Pod koniec blendowania, do gęstej masy dodajemy skarmelizowane orzechy włoskie i miksujemy tylko przez chwilę, do wymieszania się składników.
  4. Masę wsadzamy (bo jest gęsta) do foremek i zamrażamy. Przed podaniem należy odczekać ok.  5 min, aby lody lekko zmiękły.

Smacznego!     

Kategorie:
Lody

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *