Lody cytrynowe z nutą liści kafiru

  • dnia 15 lipca, 2018
  • Polubień!
lody cytrynowe
  • 15 lipca, 2018

Już jakiś czas eksperymentuję z lodami cytrynowymi. Długo nie mogłam dojść do smaku i konsystencji, którą otrzymałam w końcu w tym przepisie.  Dodatek liści kafiru powoduje, że smak tych lodów jest niepowtarzalny! Więc nic innego mi nie pozostaje,  jak podzielić się z Wami tym niesamowitym, orzeźwiającym przepisem:)

 

lody cytrynowe

 

Lody cytrynowe – Składniki ( na ok. 4 porcje ):

  • 2 cytryny
  • 3 liście kafiru
  • 12 łyżek cukru daktylowego
  • 120 ml dobrze schłodzonej śmietany 30% lub 36%
  • 120 g jogurtu naturalnego

 

Sposób przygotowania:

  1. Z 2 cytryn wyciskamy sok. Gotowy sok przekładamy do małego garnka.
  2. Myjemy liście kafiru i dodajemy razem z 12 łyżkami cukru do soku z cytryny.
  3. Całość podgrzewamy na małym ogniu (ciagle mieszajac) do wrzenia. Garnek odstawiamy na 15 min. Po tym czasie wyciągamy liście kafiru z syropu (BARDZO WAŻNE!).
  4. Gotowy syrop niedbale mieszamy z jogurtem.
  5. Ubijamy śmietanę, po ubiciu dodajemy wcześniej przygotowaną masę i łyżką silikonową delikatnie wszystko razem mieszamy.
  6. Masę przelewamy do pojemniku lub foremek na lody. Jeśli lody są zamrażane w pojemniku, przed podaniem polecam je wcześniej zmielić w blenderze, wtedy otrzymuje się dużo lepszą konsystencję.

*Moja rada:

Na pół godziny przed przyrządzeniem bitej śmietany wstawiamy do lodówki miskę, w której będziemy ubijać śmietanę (najlepiej metalową). Do schłodzonego naczynia wlewamy zimną śmietanę i ubijamy przez 30 sekund na najniższych obrotach, po tym czasie zwiększamy obroty do najwyższych i ubijamy do momentu, aż śmietana będzie sztywna.

 

Smacznego!

Kategorie:
Lody

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *