Dynie uwielbiamy pod każdą postacią. Zupy, puree, ciastka itp. Lodów jeszcze nie było, więc postanowiłam je stworzyć:) Ze względu na możliwość wykorzystania skórki wybrałam do nich dynie hokkaido, która nazwę zawdzięcza swojemu pierwotnemu domowi – wyspie o tej samej nazwie w Japonii. Dynia Hokkaido jest uprawiana w Europie i obecnie jest bardzo popularnym jesiennym warzywem. A więc rozpoczynamy sezon dyniowy?! Dzieci pokochały te lody! Dodatek mleczka kokosowego sprawia, że są delikatne w smaku nie za słodkie, ale też nie za mdłe, a użycie skórki z dyni dało przepiękną barwę i konsystencję. Sami zobaczcie na zdjęciach…
Lody Dyniowe Hokkaido – Składniki (na 4 porcje do foremek):
- 150 g puree z dyni Hokkaido (oczywiście wcześniej ugotowanej, lub upieczonej razem ze skórką według przepisu Kariny: puree z dyni)
* Wskazówka: W niektórych sklepach można znaleźć dynie Hokkaido już pokrojona w kosteczkach, ze skórką, gotową do ugotowania. Jest to naprawdę duże ułatwienie!
- 110 g odcedzonego mleczka kokosowego (samego mleczka bez wody kokosowej)
- 5 łyżek syropu klonowego lub 4 łyżki miodu
- ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
- Wlewamy do foremek i mrozimy.Przed podaniem odczekać ok. 10 min, aby lekko zmiękły.
Smacznego!