Lody Dyniowe Hokkaido

  • dnia 25 września, 2017
  • Polubień!
Lody hokkaido 1jpg
  • 25 września, 2017

Dynie uwielbiamy pod każdą postacią. Zupy, puree, ciastka itp. Lodów jeszcze nie było, więc postanowiłam je  stworzyć:) Ze względu na możliwość wykorzystania skórki wybrałam do nich dynie hokkaido, która nazwę zawdzięcza swojemu pierwotnemu domowi – wyspie o tej samej nazwie w Japonii. Dynia Hokkaido jest uprawiana w Europie i obecnie jest bardzo popularnym jesiennym warzywem. A więc rozpoczynamy sezon dyniowy?! Dzieci pokochały te lody! Dodatek mleczka kokosowego sprawia, że są delikatne w smaku nie za słodkie, ale też nie za mdłe, a użycie skórki z dyni dało przepiękną barwę i konsystencję.  Sami zobaczcie na zdjęciach…

 

Lody hokkaido 3

 

 

Lody Dyniowe Hokkaido – Składniki (na 4 porcje do foremek):Lody hokkaido 2

  • 150 g puree z dyni Hokkaido (oczywiście wcześniej ugotowanej, lub upieczonej razem ze skórką według przepisu Kariny: puree z dyni

* Wskazówka: W niektórych sklepach można znaleźć dynie Hokkaido już pokrojona w kosteczkach, ze skórką, gotową do ugotowania. Jest to naprawdę duże ułatwienie!

  • 110 g odcedzonego mleczka kokosowego (samego mleczka bez wody kokosowej)
  • 5 łyżek syropu klonowego lub 4 łyżki miodu
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej

 

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
  2. Wlewamy do foremek i mrozimy.Przed podaniem odczekać ok. 10 min, aby lekko zmiękły.

 

Smacznego!




Article Tags:
· · ·
Kategorie:
Lody

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *