Migdały uwielbiamy, a może by tak je wykorzystać jako bazę na lody?Powiem szczerze, że próbowałam już zrobić lody migdałowe z wykorzystaniem tych nasion bez skórki. Ale smak mnie niestety nie powalił. Te za to są bardzo ciekawe.Wyczuwalna skórka super komponuje się z jogurtem i mleczkiem migdałowym. Także moi drodzy na stres, zgagę, nudności, nagły napad głodu jemy lody migdałowe. Tak jak dzieci:)
Lody migdałowe-Składniki (na 4 porcje do foremek):
- 100 g migdałów w całości
- 50g migdałów w płatkach
- 100g jogurtu greckiego
- 5 łyżek syropu klonowego lub miodu akacjowego
- 70 ml mleka migdałowego
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nastawiamy na ok. 180 stopni.
- Do nagrzanego piekarnika wsadzamy wyłożone na blachę płatki migdałowe i pieczemy ok 8 min.
- Zarumienione płatki migdałowe wyciągamy z piekarnika i razem z pozostałymi składnikami umieszczamy w blenderze, miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy.
- Rozlewamy do foremek i zamrażamy.Przed podaniem odczekać ok. 10 min, aby lekko zmiękły.
Smacznego!