Lody migdałowe

  • dnia 19 lutego, 2018
  • Polubień!
Lody migdalowe 1
  • 19 lutego, 2018

Migdały uwielbiamy, a może by tak je wykorzystać jako bazę na lody?Powiem szczerze, że próbowałam już zrobić lody migdałowe z wykorzystaniem tych nasion bez skórki. Ale smak mnie niestety nie powalił. Te za to są bardzo ciekawe.Wyczuwalna skórka super komponuje się z jogurtem i mleczkiem migdałowym. Także moi drodzy na stres, zgagę, nudności, nagły napad głodu jemy lody migdałowe. Tak jak dzieci:)

 

 Lody migdałowe-Składniki (na 4 porcje do foremek):

  • 100 g migdałów w całości
  • 50g migdałów w płatkach
  • 100g jogurtu greckiego
  • 5 łyżek syropu klonowego lub miodu akacjowego
  • 70 ml mleka migdałowego

 

Lody migdalowe 2

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nastawiamy na ok. 180 stopni.
  2. Do nagrzanego piekarnika wsadzamy wyłożone na blachę płatki migdałowe i pieczemy ok 8 min.
  3. Zarumienione płatki migdałowe wyciągamy z piekarnika i razem z pozostałymi składnikami umieszczamy w blenderze, miksujemy, aż do uzyskania gładkiej masy.
  4. Rozlewamy do foremek i zamrażamy.Przed podaniem odczekać ok. 10 min, aby lekko zmiękły.

Smacznego!

 

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *