Lody orzechowe z daktylami

  • dnia 25 lipca, 2018
  • Polubień!
Lody orzechowe

Daktyle, zwane też chlebem życia są bogate w błonnik, liczne witaminy i związki mineralne. To naturalne lekarstwo na kaszel i katar chroni również przed infekcjami. To jednocześnie jedno z najlepszych superfoods dla dzieci!

Dlatego właśnie  postanowiłam wykorzystać daktyle jako podstawę lodów orzechowych. Wyszły bajeczne! Chyba śmiało mogę powiedzieć jeden z moich najbardziej udanych eksperymentów kulinarnych. Kremowe, z głęboką nutą orzechów laskowych, mega szybkie w przygotowaniu, chyba jedyną wadą jest to, że za szybko znikają.. Tym razem już nie tylko Oliver ale i Alper upomina się o swoją porcję 🙂

  1. Daktyle zalewamy ciepłym mlekiem migdałowym i odstawiamy na 3-4 godziny a następnie blendujemy do uzyskania gładkiej masy
  2. Dodajemy masło orzechowe i całość blendujemy do otrzymania gładkiej masy.
  3. Masę zamrażamy w pudełku na lody. Po wyciągnięciu z zamrażarki należy odczekać ok. 15 minut przed porcjowaniem. Aby uzyskać kremową konsystencję możemy pokroić lody na małe kawałki i zblendować blenderem.
  4. Możemy też rozlać masę do foremek, Żeby lody szybciej wyszły z foremki trzymamy foremki chwilkę pod ciepłą wodą.

Lody orzechowe – Składniki:

  • 100 g suszonych miękkich daktyli bez pestek
  • 300 ml mleka migdałowego
  • 30 g masła z orzechów laskowych (przepis punkt 5-7)

Lody orzechowe

Kategorie:
Lody

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *