Czy próbowaliście kiedyś lody z porzeczkami? Jeśli ktoś z Was lubi porzeczki (tak jak ja) to radzę wypróbować ten przepis na lody porzeczkowo-kokosowe. Kuleczki porzeczek i delikatny kokos tworzą bardzo ciekawą kompozycję smaków. Więc, jeśli zostały Wam porzeczki z ogrodu, działki nie ma na co czekać, tylko zrobić o to te lody:)!
Lody porzeczkowo-kokosowe – Składniki ( na 4 lody na patyku):
- 80-100 g czerwonych porzeczek (bez ogonków)
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 1 puszka mleczka kokosowego, do lodów będzie potrzebne ok. 150 g samego kremu kokosowego (wcześniej schłodzonego)
- 2+4 łyżki syropu klonowego
Sposób przygotowania:
- Przed rozpoczęciem przygotowywania lodów, 1 puszkę mleczka kokosowego wsadzamy na min 2h do lodówki.
- Po tym czasie 3 łyżki wiórków kokosowych lekko zarumieniamy na patelni. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Wyciągamy puszkę z lodówki (ważne aby nie wstrząsać, ani nie mieszać, przed użyciem) i ściągamy łyżką tylko ten twardy krem (bez wody kokosowej!) i dobrze mieszamy z 2 łyżkami syropu klonowego i wiórkami kokosowymi. Odstawiamy na chwilkę.
- Porzeczki (bez ogonków) zalewamy 4 łyżkami syropu, stawiamy na palniku, mieszając cały czas lekko zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika i wystudzamy.
- Porzeczki razem z kremem kokosowym mieszamy, całą masę wlewamy do foremek na lody i mrozimy.
Smacznego!