Lody porzeczkowo-kokosowe

  • dnia Sierpień 19, 2018
  • Polubień!
  • Sierpień 19, 2018

Czy próbowaliście kiedyś lody z porzeczkami? Jeśli ktoś z Was lubi  porzeczki (tak jak ja) to radzę wypróbować ten przepis na lody porzeczkowo-kokosowe. Kuleczki porzeczek i delikatny kokos tworzą bardzo ciekawą kompozycję smaków. Więc, jeśli zostały Wam porzeczki z ogrodu, działki  nie ma na co czekać, tylko zrobić o to te lody:)!

 

lody porzeczkowo-kokosowe

 

Lody porzeczkowo-kokosowe – Składniki ( na 4 lody na patyku): lody porzeczkowo-kokosowe

  • 80-100 g czerwonych porzeczek (bez ogonków)
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 puszka mleczka kokosowego,  do lodów będzie potrzebne  ok. 150 g samego kremu kokosowego (wcześniej schłodzonego)
  • 2+4  łyżki syropu klonowego

 

Sposób przygotowania:

  1. Przed rozpoczęciem przygotowywania lodów, 1 puszkę mleczka kokosowego wsadzamy na min 2h do lodówki.
  2. Po tym czasie 3 łyżki wiórków kokosowych lekko zarumieniamy na patelni. Odstawiamy do ostygnięcia.
  3. Wyciągamy puszkę z lodówki (ważne aby nie wstrząsać, ani nie mieszać, przed użyciem) i ściągamy łyżką tylko ten twardy krem (bez wody kokosowej!) i dobrze mieszamy z 2 łyżkami syropu klonowego i wiórkami kokosowymi. Odstawiamy na chwilkę.
  4. Porzeczki (bez ogonków) zalewamy 4 łyżkami syropu, stawiamy na palniku, mieszając cały czas lekko zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika i wystudzamy.
  5. Porzeczki razem z  kremem kokosowym mieszamy, całą masę wlewamy do foremek na lody i mrozimy.

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *