Najlepsze lody czekoladowe

  • dnia Sierpień 8, 2018
  • Polubień!
lody czekoladowe

Uwielbiam testować różne receptury lodów, ale do tej pory lody czekoladowe pozostawały poza moim zasięgiem. Po prostu nie miałam wystarczająco dobrego pomysłu  na uzyskanie kremowej, lekkiej ale głęboko czekoladowej konsystencji.

Pomysł przyszedł po eksperymentach z lodami orzechowymi. Wykorzystałam daktyle, mleko kokosowe zapewnia kremową konsystencję i całość uzupełnia pełnowartościowa gorzka czekolada.

Lody są szałowe, kremowe, głęboko czekoladowe, jedwabiste, słowem naj, naj, najlepsze lody czekoladowe! Naprawdę! Próbujcie, w końcu lody czekoladowe = szczęście 🙂

  1. Daktyle zalewamy ciepłym mlekiem kokosowym i odstawiamy na 2-3 godziny a następnie blendujemy do uzyskanie jednolitego plynu.
  2. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej .
  3. Całość blendujemy do otrzymania gładkiej masy.
  4. Masę zamrażamy w pudełku na lody. Po wyciągnięciu z zamrażarki należy odczekać ok. 15 minut przed porcjowaniem. Aby uzyskać kremową konsystencję możemy pokroić lody na małe kawałki i zblendować blenderem.
  5. Możemy też rozlać masę do foremek, Żeby lody szybciej wyszły z foremki trzymamy foremki chwilkę pod ciepłą wodą.

 

lody czekoladowe

 

 

Lody czekoladowe – Składniki(mała porcja):

  • 200 ml mleka kokosowego (z puszki), polecam o zawartości 80%+ ekstraktu z kokosa
  • 60 g suszonych miękkich daktyli bez pestek
  • 40 g gorzkiej czekolady (najlepiej 90-99% kakao)
Kategorie:
Lody

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *