Kochani lato oficjalnie za Nami. Myśmy je pożegnali jedząc pyszne lody czereśniowe. Może ktoś z Was miał okazję kiedyś spróbować Sakura Ice Cream (Sakura- japońska nazwa ozdobnych drzew wiśniowych i ich kwiatów, to lody właśnie z dodatkiem ekstraktu z kwiatów tych drzew) ? Jeśli nie, to czas je spróbować, i nie trzeba wcale mieć ekstraktu z cherry blossom:) Wystarczą zwykłe słodkie czereśnie! Moja najlepsza lodowa kombinacja smaków! Połączenie czereśni z mleczkiem kokosowym to eksplozja smaków, którą musicie spróbować!
Najlepsze lody czereśniowe – Składniki (na ok 4 porcje do kubeczka):
- 180 g odpestkowanych czereśni
- 5 łyżek syropu klonowego
- 1 puszka mleczka kokosowego, ale do lodów będzie potrzebne ok. 160 g samego kremu kokosowego (wcześniej schłodzonego)
Sposób przygotowania:
- Przed rozpoczęciem przygotowywania lodów, 1 puszkę mleczka kokosowego wsadzamy na min 2h do lodówki.
- Po tym czasie, wyciągamy puszkę z lodówki (ważne aby nie wstrząsać, ani nie mieszać, przed użyciem) i ściągamy łyżką tylko ten twardy krem (bez wody kokosowej!) do miski.
- Czereśnie myjemy, drylujemy i kroimy na małe kawałeczki.
- Czereśnie zalewamy 5 łyżkami syropu, stawiamy na palniku, mieszając cały czas lekko zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika i wystudzamy.
- Wystudzone czereśnie dobrze mieszamy z kremem kokosowym i całą masę przelewamy do pojemnika, który można mrozić.
- Mrozimy min. 5 h.
- Zamrożone lody przed spożyciem można zmielić w mocnym blenderze, wtedy mają one najlepszą konsystencję.
Smacznego !