Najlepsze lody czereśniowe

  • dnia 2 września, 2018
  • Polubień!
lody czereśniowe
  • 2 września, 2018

Kochani lato oficjalnie za Nami. Myśmy je pożegnali jedząc pyszne lody czereśniowe. Możktoś z Was miał okazję kiedyś spróbować Sakura Ice Cream (Sakura- japońska nazwa ozdobnych drzew wiśniowych i ich kwiatów, to lody właśnie z dodatkiem ekstraktu z kwiatów tych drzew) ? Jeśli nie, to czas je spróbować, i nie trzeba wcale mieć ekstraktu z cherry blossom:) Wystarczą zwykłe słodkie czereśnie! Moja najlepsza lodowa kombinacja smaków! Połączenie czereśni z mleczkiem kokosowym to eksplozja smaków, którą musicie spróbować!

 

 

lody czereśniowe

 

Najlepsze lody czereśniowe – Składniki (na ok 4 porcje do kubeczka):lody czereśniowe

  • 180 g odpestkowanych czereśni
  • 5 łyżek syropu klonowego
  • 1 puszka mleczka kokosowego, ale do lodów będzie potrzebne  ok. 160 g samego kremu kokosowego (wcześniej schłodzonego)

 

Sposób przygotowania:

  1. Przed rozpoczęciem przygotowywania lodów, 1 puszkę mleczka kokosowego wsadzamy na min 2h do lodówki.
  2. Po tym czasie, wyciągamy puszkę z lodówki (ważne aby nie wstrząsać, ani nie mieszać, przed użyciem) i ściągamy łyżką tylko ten twardy krem (bez wody kokosowej!) do miski.
  3. Czereśnie myjemy, drylujemy i kroimy na małe kawałeczki.
  4. Czereśnie zalewamy 5 łyżkami syropu, stawiamy na palniku, mieszając cały czas lekko zagotowujemy. Zdejmujemy z palnika i wystudzamy.
  5. Wystudzone czereśnie dobrze mieszamy z kremem kokosowym i całą masę przelewamy do pojemnika, który można mrozić.
  6. Mrozimy min. 5 h.
  7. Zamrożone lody przed spożyciem można zmielić w mocnym blenderze, wtedy mają one najlepszą konsystencję.

Smacznego !

lody czereśniowe

Kategorie:
Lody

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *