W te ostatnie upalnie dni właściwie jednym z najlepszych pomysłów na dostarczenie witamin było picie smoothie, i tak też przez cały ten czas robiliśmy i robimy nadal. Dziś muszę się z Wami podzielić jednym z ciekawszych połączeń owocowo-warzywnych, które przypadkowo stworzyłam. Dość intensywne w smaku, sycące, pachnące lasem i o niebagatelnym kolorze – to krótki opis na te krwiste smoothie jagodowo-jeżynowo-buraczane, resztę dopiszcie sobie sami po jego spróbowaniu…
Krwiste smoothie – Składniki (na 2 duże szklanki):
- 200 g jagód
- 150 g jeżyn
- (opcjonalnie) kilka jagód i jeżyn, z podanej ilości można odłożyć do ozdobienia smoothie
- 80 g Puree z buraków (wcześniej ugotowanych)
- 5-6 łyżek syropu daktylowego/ miodu akacjowego
- niepełna szklanka kostek lodu
Sposób przygotowania:
- Umyte owoce wraz z puree z buraka mielimy w blenderze razem z dodatkiem miodu lub syropu daktylowego i niepełną szklanką lodu, do uzyskania konsystencji smoothie.
Smacznego!