Czasami wstaję w niedzielę rano, kiedy moje chłopaki jeszcze smacznie śpią, zamykam drzwi od kuchni, wyjmuję maślankę i jajko z lodówki, mąkę i cukier daktylowy z szafki.. Miksuję wszystko i odstawiam, niech czeka aż się obudzą. Bo szczęście to podobno placki na śniadanie, a placki bananowe to szczęście podwójne!
- Jajko mieszamy z maślanką za pomocą miksera. Dodajemy mąkę orkiszową, syrop i cukier daktylowy, proszek do pieczenia, całość miksujemy mikserem.
- Do masy dodajemy obrany, pokrojony na plasterki banan i delikatnie mieszamy łyżką.
- Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni. Po około 3-4 minutach, kiedy na powierzchni pojawią się bąbelki powietrza przewracamy na drugą stronę i smażymy na drugiej stronie.
Placki bananowe : Składniki(ok 10 placuszków):
- 70g mąki orkiszowej typ 630
- 200 ml maślanki
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru daktylowego
- 1 łyżeczka syropu daktylowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 banan