Bułeczki owsiane z rodzynkami

  • dnia Styczeń 16, 2018
  • Polubień!
Buleczki owsiane
  • Styczeń 16, 2018

„Buła“ to jedno z pierwszych słów jakie wypowiedział mój syn, i do dzisiaj najczęściej używane. Buła najlepsza jest po przedszkolu, na kolację, generalnie bułę zawsze i wszędzie najlepiej mieć pod ręką. Ale ile można jeṡċ tych bułek?Jakie i ile wartoṡci mają w sobie to my wszyscy dobrze wiemy. Postanowiłam sama zrobiċ „buły“, ze składnikami, które uwielbia Diego. Są zdrowe, lekko słodkie i drugiego dnia właściwie smakują jeszcze lepiej. Robi się je w 30 min. Szczerze Polecam!

 

Buleczki owsiane_4

Bułeczki owsiane-Składniki:

Buleczki owsiane_3

  • 250g serka wiejskiego
  • 250g płatków owsianych
  • 1 żółtko
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g namoczonych i rozdrobnionych suszonych daktyli, bez pestek
  • zmielonych
  • 50g rodzynek
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 2 łyżki miodu

 

Sposób przygotowania:

  1. Odcedzony serek wiejski mieszamy z żółtkiem. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy ciasto.
  2. Z masy formujemy ok. 8 bułeczek, układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
  3. Blaszkę wkładamy do pieca, nagrzanego do temperatury 200 stopni na ok.30 minut.

Bułeczki najlepiej smakują z masłem, chociaż ja uwielbiam też z plastrem dobrego żółtego sera.

Smacznego!

Article Tags:
· ·

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *