Gofry orzechowe *

  • dnia Wrzesień 30, 2018
  • Polubień!
  • Wrzesień 30, 2018

Powiem szczerze, że gofry mogłabym jeść codziennie, podobnie ma mój syn.  A skoro ich nigdy nie jest za mało (były już gofry z mąki, z kaszy jaglanej ), to dla odmiany tym razem spróbowałam je zrobić z mielonymi orzechami laskowymi.  Wyszły niesamowite! Pożywne, słodkie i  o jakim zapachu! Tak…orzechy laskowe ”unosiły się ” w całym domu….PYCHA!!! I co ciekawe nawet na drugi dzień zimne smakowały moim łakomczuchom:)

 

gofry orzechowe

 

Gofry orzechowe – Składniki ( na ok 10-12 małych gofrowych serduszek, jak na zdjęciu):gofry orzechowe

  • 100 g zmielonych orzechów laskowych
  • 3 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 7 łyżek cukru daktylowego
  • 70 ml śmietany
  • 20 g roztopionego masla
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • szczypta soli
  • opcjonalnie 1 łyżka mąki kokosowej (do ozdoby)

 

gofry orzechowe

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy laskowe mielimy i mieszamy z proszkiem do pieczenia.
  2. Białka oddzielamy od żółtek .
  3. Do żółtek dodajemy 7 łyżek cukru daktylowego i aromat waniliowy, mieszamy mikserem, po czym następnie dodajemy śmietanę i roztopione masło, ponownie wszystko razem mieszamy.
  4. Do białka dodajemy szczyptę soli i porządnie ubijamy na sztywno.
  5. Do wcześniej przygotowanej masy z żółtek dodajemy zmielone orzechy i dobrze mieszamy.  Na końcu delikatnie łyżką silikonową dodajemy ubite białka. Powstała masa jest bardzo gęsta.
  6. Na rozgrzaną gofrownicę nakładamy ciasto. Gotowe gofry można posypać mąką kokosową.

Smacznego!

gofry orzechowe

 

*Źródło inspiracji: 365 Low-carb Rezepte, Wyd. Naumann & Göbel

 

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *