Mieliśmy już ostatnio gofry na zmielonych orzechach laskowych, tym razem chciałam wypróbować zrobić z nich pancakes i ponownie poczuć zapach orzechów laskowych w domu. Efekt mnie bardzo pozytywnie zaskoczył, a właściwie wszystkie dzieci, które się na nie rzuciły jak szalone i w dodatku jadły je zimne:) Pancakes niesamowicie lekkie, delikatne w smaku, połączenie orzecha laskowego z musem jabłkowym idealnie ze sobą pasuje, a dodatek kawałków jabłka orzeźwia całą zabawę. Jabłkowe pancakes z orzechami laskowymi polecam jeść na ciepło, zimno i z czym tylko chcecie:)
Jabłkowe pancakes z orzechami laskowymi – Składniki (na ok. 20 sztuk, w zależności od wielkości):
- 4 jaja
- 70 g orzechów laskowych
- ½ łyżki oleju kokosowego plus odrobina do smażenia
- 1 łyżka mąki z komosy ryżowej
- 70 g musu jabłkowego bez cukru
- 1 jablko
Sposób przygotowania:
- Do misy blendera wlewamy: mus jabłkowy, jajka, orzechy laskowe, olej kokosowy, mąkᶒ z komosy ryżowej i blendujemy.
- Jabłko obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na bardzo cienkie plasterki, które dodajemy do ciasta. Mieszamy wszystko łyżką silikonową (już nie blendujemy).
- Na rozgrzaną patelniᶒ z niewielką iloṡcią oleju (ja smaruje tylko raz, lekko pędzelkiem) wlewamy ciasto naleṡnikowe z plasterkami jabłka (po ok. pół chochli na jeden mały pancakes) i smażymy z obu stron po ok 2-3 min (patrz zdjęcie poniżej). Ciasto jest bardzo kruche także należy bardzo ostrożnie zmieniać zabrązowioną stronę płaską, silikonową łyżką.
Smacznego!