Jabłkowe pancakes z orzechami laskowymi

  • dnia 21 października, 2018
  • Polubień!
Jabłkowe pancakes z orzechami laskowymi
  • 21 października, 2018

Mieliśmy już ostatnio gofry na zmielonych orzechach laskowych, tym razem chciałam wypróbować zrobić z nich pancakes i ponownie poczuć zapach orzechów laskowych w domu. Efekt mnie bardzo pozytywnie zaskoczył, a właściwie wszystkie dzieci, które się na nie rzuciły jak szalone i w dodatku jadły je zimne:) Pancakes niesamowicie lekkie, delikatne w smaku, połączenie orzecha laskowego z musem jabłkowym idealnie ze sobą pasuje, a dodatek kawałków jabłka orzeźwia całą zabawę. Jabłkowe pancakes z orzechami laskowymi polecam jeść na ciepło, zimno i z czym tylko chcecie:)

 

Jabłkowe pancakes z orzechami laskowymi

 

Jabłkowe pancakes z orzechami laskowymi – Składniki (na ok. 20 sztuk, w zależności od wielkości):Jabłkowe pancakes z orzechami laskowymi

  • 4 jaja
  • 70 g orzechów laskowych
  • ½ łyżki oleju kokosowego plus odrobina do smażenia
  • 1 łyżka mąki z komosy ryżowej
  • 70 g musu jabłkowego bez cukru
  • 1 jablko

Sposób przygotowania:

  1. Do misy blendera wlewamy: mus jabłkowy, jajka, orzechy laskowe, olej kokosowy, mąkᶒ z komosy ryżowej i blendujemy.
  2. Jabłko obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy na bardzo cienkie plasterki, które dodajemy do ciasta. Mieszamy wszystko łyżką silikonową  (już nie blendujemy).
  3. Na rozgrzaną patelniᶒ z niewielką iloṡcią oleju (ja smaruje tylko raz, lekko pędzelkiem) wlewamy ciasto naleṡnikowe z plasterkami jabłka (po ok. pół chochli na jeden mały pancakes) i smażymy z obu stron po ok 2-3 min (patrz zdjęcie poniżej). Ciasto jest bardzo kruche także należy bardzo ostrożnie zmieniać zabrązowioną stronę płaską, silikonową łyżką.

Smacznego!

Jabłkowe pancakes z orzechami laskowymi

 

Jabłkowe pancakes z orzechami laskowymi

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *