Leśny słoiczek – Musli z jogurtem

  • dnia 26 sierpnia, 2018
  • Polubień!
  • 26 sierpnia, 2018

Ostatnimi czasy bardzo Nam zasmakowało jedzenie na śniadanie musli z jogurtem. Lekkie, pożywne, sycące, mega świeże i szybkie do przygotowania. Ta kombinacja składników jest moim faworytem. Ale najfajniejsze w musli z jogurtem jest to, że dobór składników jest dobrowolny, jak jakiegoś dodatku akurat nie macie, jestem pewna, że możecie zastąpić czymś innym….a więc zainspirujcie się i twórzcie…Good Luck!

 

musli z jogurtem

 

 

Leśny słoiczek- Musli z jogurtem – Składniki (na 2 porcje):

  • 2 łyżki syropu daktylowego
  • 2 łyżki wiórków kokosowych, wcześniej lekko zarumienionych na patelni
  • 160 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka pokruszonych, surowych nasion kakaowca
  • 80 g jeżyn
  • 60 g jagód
  • 40 g płatków owsianych

 

Sposób przygotowania:

Chciałabym zaznaczyć, że kolejność i ilość nakładania składników jest dobrowolna. Ważne jest to, żeby nakładać składniki  warstwami. Wygląda to wtedy zdecydowanie bardziej smakowicie:) Poniżej przykład:

  1. Wewnętrzne ścianki szklanki/słoiczka oblewamy syropem daktylowym.
  2. Na dno dużej szklanki wlewamy po ok. 2 łyżki jogurtu
  3. Następnie dodajemy po ok. 1-2 łyżek płatków owsianych i jagód, szczyptę wiórek kokosowych.
  4. Ponownie dodajemy jogurt (ok.3-4 łyżek), płatki owsiane,  połowę nasion kakaowca, troszkę jagód i większość jeżyn.
  5. Teraz kolej na ostatnią warstwę jogurtu, płatków owsianych (tylko do ozdoby), resztę jagód, jeżyn i nasion kakaowca.
  6. Ozdabiamy resztą wiórek kokosowych.

Smacznego!

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *