Ostatnimi czasy bardzo Nam zasmakowało jedzenie na śniadanie musli z jogurtem. Lekkie, pożywne, sycące, mega świeże i szybkie do przygotowania. Ta kombinacja składników jest moim faworytem. Ale najfajniejsze w musli z jogurtem jest to, że dobór składników jest dobrowolny, jak jakiegoś dodatku akurat nie macie, jestem pewna, że możecie zastąpić czymś innym….a więc zainspirujcie się i twórzcie…Good Luck!
Leśny słoiczek- Musli z jogurtem – Składniki (na 2 porcje):
- 2 łyżki syropu daktylowego
- 2 łyżki wiórków kokosowych, wcześniej lekko zarumienionych na patelni
- 160 g jogurtu greckiego
- 1 łyżka pokruszonych, surowych nasion kakaowca
- 80 g jeżyn
- 60 g jagód
- 40 g płatków owsianych
Sposób przygotowania:
Chciałabym zaznaczyć, że kolejność i ilość nakładania składników jest dobrowolna. Ważne jest to, żeby nakładać składniki warstwami. Wygląda to wtedy zdecydowanie bardziej smakowicie:) Poniżej przykład:
- Wewnętrzne ścianki szklanki/słoiczka oblewamy syropem daktylowym.
- Na dno dużej szklanki wlewamy po ok. 2 łyżki jogurtu
- Następnie dodajemy po ok. 1-2 łyżek płatków owsianych i jagód, szczyptę wiórek kokosowych.
- Ponownie dodajemy jogurt (ok.3-4 łyżek), płatki owsiane, połowę nasion kakaowca, troszkę jagód i większość jeżyn.
- Teraz kolej na ostatnią warstwę jogurtu, płatków owsianych (tylko do ozdoby), resztę jagód, jeżyn i nasion kakaowca.
- Ozdabiamy resztą wiórek kokosowych.
Smacznego!