Najlepsza owsianka kakaowo-orzechowa

  • dnia Wrzesień 16, 2018
  • Polubień!
owsianka
  • Wrzesień 16, 2018

Nie ma to jak rozpocząć dzień od ciepłej owsianki, a tym bardziej jak jest ona tak słodka, pyszna a co najważniejsze meeeeega zdrowa! Od dawna chciałam stworzyć owsiankę kakaowo-orzechową i w końcu się udało! Przepis rewelacyjny, kompozycja składników idealna! Efekt = już drugi dzień pusta miseczka Diega:) Nic tylko robić! Polecam od razu przygotować podwójną porcję składników, na kolejne śniadanie:)

 

owsianka

 

Najlepsza owsianka kakaowo-orzechowa – Składniki (na ok. 3 porcje):owsianka

  • 40 g orzechów laskowych, obranych
  • 50 g miękkich daktyli, bez pestek
  • 100 -120 g płatków owsianych
  • 1,5-2 łyżek kakao (bez cukru)
  • 100 ml mleczka kokosowego  ( z puszki)
  • 250 ml wody
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 banan
  • 100 g borówek amerykańskich, lub innych owoców (np. malin)
  • 1 łyżka zmielonych nasion chia
  • szczpta wiórków kokosowych do ozdoby

*Moja Rada:

zamiast wody i mleczka kokosowego można użyć zamiennie ok. 350 ml wody kokosowej

 

Sposób przygotowania:

Ja przygotowałam orzechy laskowe dzień wcześniej, żeby rano zaoszczędzić czas, ale oczywiście można wszystko przygotować na świeżo:)

  1. Orzechy pieczemy na papierze do pieczenia w piekarniku, rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 17 minut.
  2. Orzechy pozbawiamy skórki, w tym celu wysypujemy je na suchą ścierkę i pocieramy o siebie tak by skórka z orzechów odeszła.
  3. Wrzucamy orzechy do mocnego blendera i mielimy. To samo robimy z płatkami owsianymi i daktylami.
  4. Wodę oraz mleczko kokosowe wlewamy do garnka, lekko podgrzewamy, dodajemy: zmielone płatki, zmielone daktyle, kakao, zmielone orzechy i  aromat waniliowy. Gotujemy ok. 3 minuty lub dłużej, w zależności jaką konsystencję lubimy:)
  5. Ozdabiamy owocami, łyżką zmielonych nasion chia oraz wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

 

 

owsianka

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *