Nie ma to jak rozpocząć dzień od ciepłej owsianki, a tym bardziej jak jest ona tak słodka, pyszna a co najważniejsze meeeeega zdrowa! Od dawna chciałam stworzyć owsiankę kakaowo-orzechową i w końcu się udało! Przepis rewelacyjny, kompozycja składników idealna! Efekt = już drugi dzień pusta miseczka Diega:) Nic tylko robić! Polecam od razu przygotować podwójną porcję składników, na kolejne śniadanie:)
Najlepsza owsianka kakaowo-orzechowa – Składniki (na ok. 3 porcje):
- 40 g orzechów laskowych, obranych
- 50 g miękkich daktyli, bez pestek
- 100 -120 g płatków owsianych
- 1,5-2 łyżek kakao (bez cukru)
- 100 ml mleczka kokosowego ( z puszki)
- 250 ml wody
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 banan
- 100 g borówek amerykańskich, lub innych owoców (np. malin)
- 1 łyżka zmielonych nasion chia
- szczpta wiórków kokosowych do ozdoby
*Moja Rada:
zamiast wody i mleczka kokosowego można użyć zamiennie ok. 350 ml wody kokosowej
Sposób przygotowania:
Ja przygotowałam orzechy laskowe dzień wcześniej, żeby rano zaoszczędzić czas, ale oczywiście można wszystko przygotować na świeżo:)
- Orzechy pieczemy na papierze do pieczenia w piekarniku, rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 17 minut.
- Orzechy pozbawiamy skórki, w tym celu wysypujemy je na suchą ścierkę i pocieramy o siebie tak by skórka z orzechów odeszła.
- Wrzucamy orzechy do mocnego blendera i mielimy. To samo robimy z płatkami owsianymi i daktylami.
- Wodę oraz mleczko kokosowe wlewamy do garnka, lekko podgrzewamy, dodajemy: zmielone płatki, zmielone daktyle, kakao, zmielone orzechy i aromat waniliowy. Gotujemy ok. 3 minuty lub dłużej, w zależności jaką konsystencję lubimy:)
- Ozdabiamy owocami, łyżką zmielonych nasion chia oraz wiórkami kokosowymi.
Smacznego!