Mini-naleśniki z czerwonego buraka

  • dnia Styczeń 21, 2018
  • Polubień!
  • Styczeń 21, 2018

Przepis ten został już wielokrotnie wykorzystany przeze mnie na różnorodne okazje.  Fenomen tych naleṡników polega na tym, że smakują one wyṡmienicie praktycznie ze wszystkim. Na słono: ze szpinakiem, na słodko: z jogurtem greckim, z miodem…itp. Są po prostu wyṡmienite! W smaku przypominają mi trochᶒ placki ziemniaczane. Szczególnie polecam z serkiem philadelphia, rukolą i jagodami.

 

 Mini-naleśniki z czerwonego buraka-Składniki (na około 20-25 mini naleśników, w zależności od wielkości!):

  • 150 g mąki białej pełnoziarnistej
  • 2 małe jajka
  • szczypta soli
  • 400 ml szklanki mleka migdałowego
  • 3 małe ugotowane buraki (starte lub rozdrobnione w blenderze)
  • olej kokosowy do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Do misy blendera wlewamy 2 szklanki mleka, nastᶒpnie dodajemy pozostałe składniki i blendujemy.
  2. Na rozgrzaną patelniᶒ z niewielką iloṡcią oleju wlewamy ciasto naleṡnikowe i smażymy z obu stron po ok 2-3 min.

 

Smacznego!



Article Tags:
· ·

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *