Owsianka karaibska z mango

  • dnia 14 października, 2018
  • Polubień!
Owsianka karaibska z mango
  • 14 października, 2018

Po owsiance bogato orzechowej przyszedł czas na bardziej karaibskie klimaty:) Stąd spontanicznie powstała pyszna owsianka z mango. Tak niepozorna, a smak zadziwił wszystkich! Lekko rozpuszczone, suszone owoce mango dały kosmiczną słodycz, która razem z mlekiem kokosowym przeniosła nas daleko, daleko stąd…. Owsianka przepyszna! Słodka, lekka i świeża! A więc może i Wy chcecie się wybrać w ciekawą podróż smaków?

 

Owsianka karaibska z mango

 

Owsianka karaibska z mango – Składniki (na 2 małe porcje):

  • 30 g suszone mango (bez cukru)Owsianka karaibska z mango
  • ½ świeżego, dojrzałego mango
  • 160 ml mleka kokosowego (ewentualnie migdałowego)
  • szczypta pokruszonych, surowych nasion kakaowca
  • 60 g płatków owsianych
  • dodatkowo ok. 50 ml wody ( w zależności jaką konsystencję płatków owsianych lubimy)
  • 3 łyżki wiórek kokosowych

 

Sposób przygotowania:

  1. Wiórki kokosowe lekko prażymy na patelni .
  2. Suszone mango kroimy na małe kawałeczki .
  3. Wodę oraz mleko kokosowe (lub migdałowe) wlewamy do garnka, lekko podgrzewamy, dodajemy: płatki owsiane, pokrojone suszone mango, nasiona kakaowca. Gotujemy ok. 3 minuty lub dłużej, w zależności jaką konsystencję lubimy.
  4. Pod koniec gotowania dodajemy świeże mango oraz uprażone wcześniej wiórki kokosowe.

Smacznego!

 

Owsianka karaibska z mango

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *