Po owsiance bogato orzechowej przyszedł czas na bardziej karaibskie klimaty:) Stąd spontanicznie powstała pyszna owsianka z mango. Tak niepozorna, a smak zadziwił wszystkich! Lekko rozpuszczone, suszone owoce mango dały kosmiczną słodycz, która razem z mlekiem kokosowym przeniosła nas daleko, daleko stąd…. Owsianka przepyszna! Słodka, lekka i świeża! A więc może i Wy chcecie się wybrać w ciekawą podróż smaków?
Owsianka karaibska z mango – Składniki (na 2 małe porcje):
- 30 g suszone mango (bez cukru)
- ½ świeżego, dojrzałego mango
- 160 ml mleka kokosowego (ewentualnie migdałowego)
- szczypta pokruszonych, surowych nasion kakaowca
- 60 g płatków owsianych
- dodatkowo ok. 50 ml wody ( w zależności jaką konsystencję płatków owsianych lubimy)
- 3 łyżki wiórek kokosowych
Sposób przygotowania:
- Wiórki kokosowe lekko prażymy na patelni .
- Suszone mango kroimy na małe kawałeczki .
- Wodę oraz mleko kokosowe (lub migdałowe) wlewamy do garnka, lekko podgrzewamy, dodajemy: płatki owsiane, pokrojone suszone mango, nasiona kakaowca. Gotujemy ok. 3 minuty lub dłużej, w zależności jaką konsystencję lubimy.
- Pod koniec gotowania dodajemy świeże mango oraz uprażone wcześniej wiórki kokosowe.
Smacznego!