Placki dyniowe na śniadanie

  • dnia 19 listopada, 2017
  • Polubień!
Placki dyniowe

To był dyniowy weekend dla naszej rodziny, w piątek upiekłam całą dynię, a w sobotę zrobiłam sernik dyniowy.

Uwielbiamy wszyscy wypieki dyniowe, z jej charakterystycznym słodkawym posmakiem no i oczywiście pomarańczowym kolorem! Oli uwielbia bananowe placuszki na śniadanie, często przygotowuję mu je w weekend, ale miałam ochotę poeksperymentować z czymś nowym.  Niech sobota też będzie pomarańczowa!  

Placuszki wyszły pyszne, delikatne i puszyste, ja dodałam na wierzch malin, Alper posmarował masłem orzechowym, podobno świetnie się komponuje, a Oliver zjadł w czystej postaci bez dodatków. Następnym razem zrobię podwójną porcję!

Placki dyniowe

 

  1. Puree z dyni, rozgnieciony banan, jajko, roztopione masło i mleko miksujemy mikserem.
  2. Do masy dodajemy wszystkie suche składniki (cukier daktylowy, mąkę, proszek do pieczenia i cynamon) i ponownie miksujemy.
  3. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni, polecam do smażenia olej kokosowy. Po około 3-4 minutach przewracamy na drugą stronę i smażymy ponownie.

Placki dyniowe

Placki dyniowe – Składniki(na 8 placuszków):

  • 120 g puree z dyni
  • ½ dojrzałego banana
  • 1 jajko
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • ¼ szklanki mleka
  • 1 łyżka cukru daktylowego
  • 80 g mąki orkiszowej typ 630
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki cynamonu
Article Tags:
·

Comments

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *