Placuszki serowe z jabłkiem i bananem

  • dnia Styczeń 7, 2018
  • Polubień!
Placuszki serowe z jabłkiem i bananem 1

Zima za oknem, więc staramy się wzmacniać naszą odporność codzienną porcją świeżo wyciśniętych soków owocowych. Rekordy popularności bije jabłko z burakiem. Oczywiście jeśli Oliver ma swoją ulubioną kombinację, chce ją pić codziennie. I tym sposobem okazało się, że mamy w domu trochę za dużo jabłek. Idealnie się składało, bo już od jakiegoś czasu chciałam powrócić do smaku niedzielnych poranków, jakie pamiętam z dzieciństwa i upiec pyszne serowe racuchy z jabłkami mojej mamy. Trochę je zmodyfikowałam, słodząc bananem i daktylami. Są pyszne, rozpływają się w ustach, jednocześnie solidnie napełniają żołądki. Mam nadzieję, że Oliver też będzie kiedyś z sentymentem wspominał smak niedzielnych poranków.

Placuszki serowe z jabłkiem i bananem

  1. Jabłka kroimy na małe kawałeczki i smażymy na maśle na patelni ok 15 minut, aż do uzyskania miękkości. Dodajemy do nich jeszcze podczas smażenia cynamon i 3 łyżki cukru daktylowego, wszystko razem mieszamy.
  2. Kiedy jabłka są gotowe dodajemy do nich połowę rozgniecionego banana i całość mieszamy. Waga jabłek z bananem powinna wynosić ok 300-320 g. Jeśli jest dużo więcej najlepiej po prostu zjeść podsmażone, pyszne jabłka.
  3. Białka ubijamy w osobnej misce.
  4. Żółtka, twaróg, 4 łyżki cukru daktylowego i mąkę orkiszowa miksujemy aby się dobrze wszystko połączyło.
  5. Dodajemy jabłka, banany i całość ponownie miksujemy. Na końcu dodajemy ubitą pianę z jajek i mieszamy całość delikatnie drewnianą łyżką.
  6. Placuszki smażymy na rozgrzanej patelni, polecam jak zawsze do smażenia olej kokosowy. Po około 3-4 minutach (kiedy łatwo odchodzą od patelni) przewracamy na drugą stronę i smażymy ponownie.

Placuszki serowe z jabłkiem i bananem- Składniki (na 12-14 placuszków):

  • 2 jabłka średniej wielkości
  • 7 łyżek cukru daktylowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 małego banana
  • 2 jajka
  • 200 g  twarogu półtłustego
  • 110 g mąki orkiszowej
Article Tags:
· · ·

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *