Powiem szczerze, że nie przypuszczałam, że gofry z mąki jaglanej mogą być aż tak dobre. Tymczasem ostatnie weekendy jemy je na śniadanie codziennie. Są delikatne w smaku, cieniutkie i pasują do wszystkiego. Dla nas najpyszniejsze z syropem czekoladowym (przepis niedługo zagości na naszym blogu:)) i świeżymi owocami, choć równie dobrze smakują z kremowym serkiem. Suche (bez niczego) zabieramy na spacer, i jak przychodzi mały głód jest co wcinać:)
Pyszne gofry z mąki jaglanej– Składniki (na ok.3- 4 gofry, takie jak na zdjęciu, na dole):
- 2 jaja (oddzielamy białka od żółtek)
- 140 g mąki jaglanej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 20 g cukru daktylowego
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1 łyżka masła + ok.1-2 łyżek do natłuszczenia gofrownicy
- 120 ml mleka
Sposób przygotowania:
- W jednej misce ubijamy białka do uzyskania sztywnej piany.
- W drugiej misce dobrze mieszamy mikserem pozostałe składniki: żółtka, mąki, cukier daktylowy, aromat waniliowy, masło i mleko.
- Do powstałej masy z drugiej miski dodajemy delikatnie, za pomocą łyżki sylikonowej ubite białka.
- Na rozgrzaną i natłuszczoną gofrownice wlewamy ciasto (w zależności od preferencji nalewamy dużo lub mało ciasta). Czekamy aż gofry się zarumienią (ok 3-5 min).
Smacznego!