Pyszne gofry z mąki jaglanej

  • dnia 20 maja, 2018
  • Polubień!
Gofry z maki jaglanej
  • 20 maja, 2018

Powiem szczerze, że nie przypuszczałam, że gofry z mąki  jaglanej mogą być aż tak dobre. Tymczasem ostatnie weekendy jemy je na śniadanie codziennie. Są delikatne w smaku, cieniutkie i pasują do wszystkiego. Dla nas najpyszniejsze z syropem czekoladowym (przepis niedługo zagości na naszym blogu:)) i świeżymi owocami, choć równie dobrze smakują z kremowym serkiem. Suche (bez niczego) zabieramy na spacer, i jak przychodzi mały głód jest co wcinać:)

 

Pyszne gofry z mąki jaglanej– Składniki (na ok.3- 4 gofry, takie jak na zdjęciu, na dole)Gofry z maki jaglanej

  • 2 jaja (oddzielamy białka od żółtek)
  • 140 g mąki  jaglanej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 20 g cukru daktylowego
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1 łyżka masła + ok.1-2 łyżek do natłuszczenia gofrownicy
  • 120 ml mleka

 

Sposób przygotowania:

  1. W jednej misce ubijamy białka do uzyskania sztywnej piany.
  2. W drugiej misce dobrze mieszamy mikserem pozostałe składniki: żółtka, mąki, cukier daktylowy, aromat waniliowy, masło i mleko.
  3. Do powstałej masy z drugiej miski dodajemy delikatnie, za pomocą łyżki sylikonowej ubite białka.
  4. Na rozgrzaną i natłuszczoną gofrownice wlewamy ciasto (w zależności od preferencji nalewamy dużo lub mało ciasta). Czekamy aż gofry się zarumienią (ok 3-5 min).

Smacznego!

Gofry z maki jaglanej

 

 

Article Tags:
·

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *