Tort czekoladowy z awokado*

  • dnia 29 lipca, 2018
  • Polubień!
  • 29 lipca, 2018

Nie ma to jak zaserwować “ konkretny” tort komuś na urodziny, tym bardziej, jak jego zrobienie nie
wymaga ogromnego nakładu pracy. Ten zwalił mnie z nóg, i nie tylko mnie:) Mocno czekoladowa,
kremowa konsystencja, nuta wanilii i uwaga 5 sztuk awokado, to krótki opis tej niesamowitej bomby
czekoladowej:) Polecam Wam wypróbować ten przepis, już mały kawałek ukoi niejednego czekoladowego potwora:)

 

tort czekoladowy z awokado

 

 

Tort czekoladowy z awokado – Składniki (na formę o średnicy 22 cm):

Spód tortu:
● 120 g zmielonych migdałów
● 80 g wiórków kokosowych + szczypta do dekoracji tortu
● 5 łyżek cukru daktylowego
● 70 g roztopionego masła (w tym do natłuszczenia formy)

Krem:
● 5 awokado
● 8 łyżek cukru daktylowego
● 40 g niesłodzonego kakao
● 200 g czekolady gorzkiej (o zawartości kakao minimum 85%

● 800 ml mleczka kokosowego (2 puszki, wcześniej minimum 2 h chłodzone w lodówce)
● 1 łyżeczka aromatu waniliowego
● szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Piekarnik nagrzewamy na 180°C. Formę na tort natłuszczamy i wykładamy papierem do
pieczenia.
2. Wszystkie składniki potrzebne do upieczenia spodu ciasta mieszamy ze sobą.
3. Gotową masę przekładamy do formy i dociskamy, tak aby powierzchnia była równa.
Pieczemy 12 minut, do lekkiego zarumienienia się. Jak spòd tortu ostygnie można zacząć
przygotowywać krem.
4. Z wcześniej schłodzonych puszek mleczka kokosowego (ważne aby nie wstrząsać, ani nie
mieszać, przed użyciem) ściągamy łyżką tylko ten twardy krem (bez wody kokosowej!) i
mieszamy dobrze z cukrem daktylowym, odkładamy do lodówki.
5. W kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę.
6. Wszystkie 5 awokado obieramy, kroimy na kawałki i wyrzucamy pestki.
7. Roztopioną czekoladę, przygotowane awokado mieszamy dobrze z kakao, aromatem
waniliowym i szczyptą soli w robocie kuchennym.
8. Do powstałej, homogennej masy dodajemy krem kokosowy i mieszamy dalej. Opcjonalnie
dosładzamy powstały krem.
9. Na ostygnięty spód tortu rozkładamy krem i posypujemy wiórkami kokosowymi.
10. Tort przed spożyciem chłodzimy w lodówce minimum 3 h.

Smacznego!

*​Źródło inspiracji: 365 Low-carb Rezepte, Wyd. Naumann & Göbel

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *