Tort orzechowo-czekoladowy

  • dnia 22 kwietnia, 2018
  • Polubień!
Tort orzechowo-czekoladowy

Dawno dawno temu kiedy jeszcze nie w głowie mi były słodkości bez cukru, piekłam na różne okazje tort czekoladowy. Pamiętam jego premierę, a była to Wielkanoc kilka lat temu. Odwiedzał nas mój brat wraz z rodziną, spędzali u nas całe święta. Ciasto wszystkich zachwyciło, i teraz całkiem poważnie w ciągu tych trzech dni upiekłam jeszcze szybko dodatkowe dwa torty, tak wszystkim smakował.

Wam przedstawiam moją całkowicie nową wersję, z daktylami, orzechami, miodem. Prawdę mówiąc z oryginałem nie ma już za dużo wspólnego.  

Ta sama grupa testerów przed kilkoma tygodniami, te same zachwyty. Spróbujcie!

Tort orzechowo-czekoladowy

  1. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając szczyptę soli
  2. Do ubitych białek dodajemy cukier daktylowy i miksujemy do połączenia się składników.
  3. Dodajemy zmielone orzechy i drobno pokrojone figi, całość mieszamy delikatnie drewnianą łyżką.
  4. Ciasto wkładamy do tortownicy 18 cm i pieczemy 50 min-1h, w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia
  5. Orzechy pieczemy na papierze do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 17 minut.
  6. Orzechy pozbawiamy skórki, w tym celu wysypujemy je na suchą ścierkę i pocieramy o siebie tak by skórka z orzechów odeszła.
  7. Wrzucamy orzechy do mocnego blendera i blendujemy dobre 5-10 minut do powstania masła orzechowego.
  8. Do masy orzechowej dodajemy miód, kakao, olej kokosowy i wszystko razem blendujemy. Dodajemy ser mascarpone i całość krótko mieszamy do powstania jednolitego kremu.
  9. Krem wykładamy na wystudzone ciasto. Tort przechowujemy w lodówce.

Tort orzechowo-czekoladowy – Składniki:

Spód:

  • 6 białek
  • 100 g zmielonych orzechów laskowych
  • 100 g miękkich suszonych fig
  • 210 g cukru daktylowego
  • szczypta soli

Góra:

  • 200 g orzechów laskowych, łuskanych
  • 2 łyżki kakao
  • 4łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 250 g mascarpone

Tort orzechowo-czekoladowy

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *