Dawno dawno temu kiedy jeszcze nie w głowie mi były słodkości bez cukru, piekłam na różne okazje tort czekoladowy. Pamiętam jego premierę, a była to Wielkanoc kilka lat temu. Odwiedzał nas mój brat wraz z rodziną, spędzali u nas całe święta. Ciasto wszystkich zachwyciło, i teraz całkiem poważnie w ciągu tych trzech dni upiekłam jeszcze szybko dodatkowe dwa torty, tak wszystkim smakował.
Wam przedstawiam moją całkowicie nową wersję, z daktylami, orzechami, miodem. Prawdę mówiąc z oryginałem nie ma już za dużo wspólnego.
Ta sama grupa testerów przed kilkoma tygodniami, te same zachwyty. Spróbujcie!
- Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając szczyptę soli
- Do ubitych białek dodajemy cukier daktylowy i miksujemy do połączenia się składników.
- Dodajemy zmielone orzechy i drobno pokrojone figi, całość mieszamy delikatnie drewnianą łyżką.
- Ciasto wkładamy do tortownicy 18 cm i pieczemy 50 min-1h, w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Wyciągamy i odstawiamy do wystudzenia
- Orzechy pieczemy na papierze do pieczenia w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez 17 minut.
- Orzechy pozbawiamy skórki, w tym celu wysypujemy je na suchą ścierkę i pocieramy o siebie tak by skórka z orzechów odeszła.
- Wrzucamy orzechy do mocnego blendera i blendujemy dobre 5-10 minut do powstania masła orzechowego.
- Do masy orzechowej dodajemy miód, kakao, olej kokosowy i wszystko razem blendujemy. Dodajemy ser mascarpone i całość krótko mieszamy do powstania jednolitego kremu.
- Krem wykładamy na wystudzone ciasto. Tort przechowujemy w lodówce.
Tort orzechowo-czekoladowy – Składniki:
Spód:
- 6 białek
- 100 g zmielonych orzechów laskowych
- 100 g miękkich suszonych fig
- 210 g cukru daktylowego
- szczypta soli
Góra:
- 200 g orzechów laskowych, łuskanych
- 2 łyżki kakao
- 4łyżki miodu
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 250 g mascarpone